Правильно відібраний маринад для індички – успіх вашого кулінарного дебюту!
Плануєте запекти індичку на Різдво? Побалувати близьких індичими стегнами з духовки на вечерю в будень? Можливо, зібралися на природу готувати шашлик? Чи чекаєте в гості подруг, які дотримуються низькокалорійної дієти й думаєте запекти філе?
Який би з цих кулінарних шедеврів не вирішили засвоїти, головне – обрати правильний маринад для індички. Так, саме в цьому полягає 80% успіху готової страви. Саме маринад відповідає за соковитість, смак і аромат.
Але в чому замаринувати філе? Що більше підійде для шашлику, а що використовувати для приготування цілої тушки? Варіантів маринаду для будь-якого м’яса велика кількість. Деякі з них залишають злегка солодкуватий післясмак, якісь ніжно обпалюють гостротою, декотрі характеризуються ненав’язливою кислинкою… Знайти ідеальний рецепт дуже просто, тим більше, що тут зібрано найкращі!
Чудовий маринад для індички в духовці
Взагалі, духова шафа – найкращий «друг» усіх господинь. Будь-яке м’ясо, приготоване шляхом запікання, не лише смачне, а й корисне. І готувати в духовці можна як окремі частини індички, так і всю тушку, якщо, звісно, дозволяють розміри. Переваги приготування м’яса незаперечні:
- відсутність бризок по всій кухні (і чиста плита як бонус);
- немає потреби постійно контролювати процес;
- максимальна користь (м’ясо зберігає свої властивості);
- неперевершений смак;
- святкова подача.
Будь-яка, навіть найпростіша вечеря, стане більш святковою, якщо на стіл поставити запечене м’ясо. Ну а дні народження, ювілеї й, тим паче, новорічні свята взагалі важко уявити без такого коронного кулінарного шедевру, як м’ясо. Особливо урочисто виглядає ціла запечена тушка індички. Який же маринад для індички в духовці обрати в цьому разі?
Для початку варто зазначити, що вага тушки буде немаленькою. Отже, й маринувати м’ясо потрібно доволі довго. Але, повірте, воно того варте. Перш ніж говорити про маринад, варто попередити: не беріть занадто велику тушку. Це може свідчити про «зрілий» вік птиці. У такому разі ніякий маринад не зможе розм’якшити волокна до потрібного стану. Якщо вирішили запекти цілу індичку, спробуйте наступний рецепт:
- тушка вагою не більше 6 кг;
- 2-3 апельсини;
- кілька ложок зерен гірчиці;
- 3-4 зубчики часнику;
- 100 мл рослинної олії;
- 0,5-1 кг цибулі;
- сіль, молотий перець;
- суміш прованських трав.
Навіть дивлячись на інгредієнти, стає зрозуміло, що цей рецепт маринаду для індички доволі простий. Немає потреби шукати пил з рогу єдинорога, луску дракона й тому подібні «магічні» складові. Все потрібне можна купити в будь-якому магазині. Головне в усьому цьому – якісна тушка індички, а таку ви легко знайдете в магазині «М’ясний рай».
У нашому асортименті – високоякісна фермерська продукція, що відповідає навіть найвищим стандартам. Ми скрупульозно відбираємо корм для птиць, не використовуємо якихось хімікатів і гормонів. Тому можемо гарантувати не лише смачне, а й безпечне – отже, корисне м’ясо, яке можна сміливо вводити в якості підгодовування маленьким дітям без ризику для здоров’я.
Тепер починаємо безпосередній процес приготування. Тушку ретельно миємо й обсушуємо, якщо залишилися тельбухи, видаляємо. Птиця має бути кімнатної температури: так волокна охочіше вбирають смаки й аромати маринаду.
Змішати сік з апельсинів, гірчичні зерна та рослинну олію. Додати в отриману суміш натертий чи дрібно рублений часник. Натерти сумішшю тушку з усіх боків, посолити, приправити перцем і спеціями. Порізати цибулю кільцями й начинити нею індичку.
Викладаємо птицю грудкою вверх і відправляємо на добу маринуватися, не забуваючи періодично перевертати. Цей маринад для запікання індички можна використовувати не тільки для цілої тушки, а й для гомілок. Лише їх можна залишити на 5-6 годин чи на ніч. Цього буде досить, щоб гомілки просочилися й під час приготування виділяли неймовірні апетитні аромати на всю кухню.
Якщо ви не дуже любите аромат цитрусових у поєднанні з м’ясом, можете замінити сік апельсина на кефір чи натуральний йогурт без добавок. Кисломолочні продукти надають особливої ніжності м’ясу, зм’якшуючи його, але не позбавляючи післясмаку.
Досить змішати кефір, трохи рослинної олії й гірчицю, додавши сіль і спеції. Потім потрібно добре змастити індичку зсередини й зовні. До речі, якщо зробите невеликі надрізи на шкірці, волокна просочаться краще. Дуже часто використовують кефірний маринад для шашлику з індички. М’ясо виходить незвичайно соковитим і ніжним. А головне, все дуже просто.
І якщо вже мова зайшла про шашлики, пам’ятайте, що різати м’ясо для шампура потрібно не дуже дрібно. В іншому разі воно дуже швидко висушиться й втратить увесь сік. У процесі приготування головна помилка – робити надрізи, бо з них сік виходить активніше. У кефірі чи сметані можна маринувати будь-яку частину індички, зокрема грудку, стегна й гомілки. Це один з універсальних рецептів для будь-якого виду м’яса.
Перевірений маринад для філе індички
Як написано вище, грудинку можна залишити на кілька годин у кефірі, і це вже буде гарантією, що у вас вийде смачна соковита страва. Але це ж не єдиний спосіб. Особливою популярністю останнім часом для замочування м’яса перед приготуванням користується соєвий соус. Маринад на його основі вже давно завоював серця багатьох, хто любить поласувати смачною соковитою стравою. Єдине правило, яке завжди потрібно пам’ятати, використовуючи цей рецепт, – контролювати кількість солі. Адже соєвий соус і так доволі солоний. Ще одна перевага соусу: він надає скоринці апетитного золотистого кольору.
Як же приготувати маринад для філе індички на основі того самого соусу? Все просто! Змішати соєвий соус, додати декілька столових ложок рослинної (оливкової) олії, 2 чайні ложки меду. Все це добре перемішати. Якщо хочете якнайгостріше, можна додати натертий імбир, гострий перець і улюблені спеції. Не хочете меду? Томатна паста чи натуральний сік нададуть страві пікантності. Деякі господині до соєвого соусу додають ще міцну заварну каву. Загалом, фантазуючи, можна створити незвичайні поєднання.
Тепер починаємо сам процес. Для початку потрібно купити те саме філе, ну, чи грудку. Купуючи, звертайте увагу на м’ясо. Воно має бути свіжим, охолодженим, а не замороженим, мати рівний колір без обвітрених ділянок. Ну й, звісно, не мати неприємного запаху.
Якщо хочете отримати максимально дієтичну страву, обов’язково видаліть шкірку.
Тепер зробіть невеликі надрізи на філейній частині та залліть увесь шматок маринадом. Відправте на ніч у холодильник. Перед тим як запікати грудинку, у зроблені надрізи потрібно вставити розрізані на пластинки зубчики часнику. Це надасть м’ясу пікантності.
Тепер кладемо філе в рукав і запікаємо. Готову страву можна буде подати з гарніром чи використовувати нарізане слайсами м’ясо, наприклад, на бутерброди в якості смачного корисного перекусу.
До речі, маринад для індички з соєвим соусом можна використовувати не лише для філе, а й для інших частин тушки і навіть цілої птиці! Ну а якщо бути зовсім щирим, то цей рецепт можна використовувати також для курки й інших видів м’яса. Спробуйте, можливо, саме він стане улюбленим у вашій сім’ї!
Якщо у вас «сверблять» руки приготувати щось особливе до приходу гостей, наступний рецепт точно згодиться! Для цього потрібно сухе червоне вино, стегна індички й гарна музика. Ну, а чому б і ні? З добрим настроєм і страви завжди виходять смачніші. Щоб приготувати найкращий маринад для індички, вам знадобиться:
- індичатина – філе, стегно, неважливо;
- вино червоне сухе – 100 мл + бокал вам особисто;
- сік половини апельсина;
- сіль, спеції;
- рослинна олія для смаження.
Посолити й приправити. Змішати вино й сік апельсина, занурити частини тушки, дати настоятися. Ідеально – 5-6 годин, але вистачить і 2-3. Після цього просто обсмажити індичку на сковороді. Вийде дуже смачно й ароматно.
Тепер у вашій скарбниці є декілька перевірених рецептів. Ви знаєте, як приготувати маринад для індички, залежно від бажаного смаку та способу приготування. Залишилося спробувати кожен і обрати той, що найбільше припадає до смаку.