Політ курячого крила
Розвиток великих птахівничих ферм дозволив отримувати курятину в промислових масштабах. Тому продаж розібраних курячих тушок набув широкого поширення. Самостійними стравами стали курячі гомілки, страви з грудок та стегенець. Як самодостатня страва готуються та подаються приготовані крила. Здавалося б, курка й курка, немає різниці – крило це, шийка або стегно. Але відмінності, звичайно, є. Це склад червоного та білого м’яса, який дещо відрізняється один від одного, відповідно різняться і страви, оскільки різні частини мають різний смак. Тому з тієї ж курки можна приготувати різноманітні страви.
Дуже улюблені багатьма курячі крила. І м’яса в них небагато, і шкірки забагато, а страви з крилець склали окрему кулінарну імперію. У чому краса використання такої, здавалося б, пересічної сировини?
Склад курячого крильця
Крило містить в 100 г продукту:
- Білків – 18 г;
- Жирів – 16 г.
Куряча шкірка, так само, як і м’ясо, містить в складі каротин, B2, B6, B12, а також калій, магній, залізо.
Звичайно, порівнювати крило за кількістю білка у грудинці, або за кількістю заліза у гомілці ніхто не буде, але горезвісна «непотрібна» шкірка надає стравам надзвичайного аромату, та чудову хрустку поверхню.
Страви з крилець присутні майже в усіх кухнях світу, але особливо популярними вони стали з появою фаст-фудів. Вони гарні для швидкого перекусу, як закуска до пива, та й взагалі похрумтіти підсмаженим крильцем смачно та ситно.
Дуже популярними стали копчені крила. І приготувати їх виявилося зовсім не складно.
Домашні копчені крильця
Метод гарячого копчення дозволяє отримати соковите м’ясо, чудовий колір та смак.
Для цього рецепта бажано обирати крила великі за розміром. Вони повинні бути охолодженими, але не замороженими. Перед засолкою останню фалангу краще обрізати. Заморожені частини для копчення не підходять, оскільки готовий продукт буде жорстким.
Натираємо шматочки сіллю, накриваємо плівкою та ставимо в холодильник. Через добу посипаємо спеціями для курки та знову ставимо в холодильник на декілька годин. В якості маринаду можна скропити лимонним соком та відкласти ще на деякий час.
Для домашнього копчення придатна тирса тільки фруктових дерев. Крила перед копченням потрібно просушити або промокнути серветкою.
Розкладати на решітці потрібно таким чином, щоб шматочки не стикалися. Коптильня ставиться на вогонь на півтори години. Кожні півгодини потрібно відкривати кришку для того, щоб випустити вологу. Коли поверхня стане золотистою та підсохлою, крила готові.
Звичайно, в міській квартирі приготувати цю страву буде складно, але на природі або на дачі буде в самий раз.
Чеська кухня
У Чехії страви з птиці улюблені та затребувані. Один із широко використовуваних рецептів «Крила у медовому соусі».
Отже, знадобляться:
- охолоджені крильця;
- 1 ст. л меду;
- соус «Kikkoman»;
- подрібнений свіжий часник;
- суміш перців;
- кориця;
- рослинна олія.
Готується маринад. Всі спеції ретельно перемішуються та збризкуються соєвим соусом. У цій заливці м’ясо потрібно залишити на кілька годин.
Запікати промариноване м’ясо слід протягом 50 хвилин за температури у 180⁰. Виходять вони з лаковою поверхнею, коричнево – вишневого кольору та надзвичайно ароматні.
Якщо хочеться побалувати себе та близьких пікантною закускою до пива, просто пригостити друзів, приготувати смачну вечерю, то можна придбати куряче крило в магазині М’ясний Рай online, не витрачаючи часу на похід в маркет. Купуючи курку тут, можна бути впевненим в її свіжості та доброякісності.