Печінка в начинках ─ смачно, корисно, дешево
Вареничний світ неймовірно різноманітний та багатоликий. Для багатьох з нас рецептура вареничного тіста на молоці й кефірі звична, а багатьом давно полюбився і став звичайним такий спосіб, як заварювання тіста окропом. Але не варто використовувати тільки знайомі способи. Дуже смачні й інші рецепти приготування, які гідні увійти в наше меню.
Начинка з печінки неймовірно корисна і смачна. Вона сприяє відновленню сил, поліпшенню кровотворення, має багатий вітамінний і амінокислотний склад. Цікавий факт: незважаючи на те, що печінка служить фільтром, її регулярне вживання знижує шкідливий вплив тютюну і алкоголю. Більш того, вона сприяє зниженню зайвої ваги, покращуючи метаболізм і підтримуючи роботу серцево-судинної системи.
Наявність невеликої гіркуватості надає стравам з неї пікантності, яка більш виражена в яловичій печінці. Видалити її можна вимочуванням в молоці, хоча залишкова нотка гіркоти прекрасно нівелюється додаванням до неї цибулі та моркви. Для усіляких начинок печінку можна варити і обсмажувати, тушкувати з додавання овочів або сметани.
Незвичайні варіанти тіста для вареників
Картопляне тісто для вареників
Ні, ні, на цей раз мова піде не про картопляний крохмаль. Вихідним продуктом буде картопляне пюре. Воно може бути свіжоприготовленим або вчорашнім. Для нього знадобиться:
- 500 г картоплі або готового пюре;
- 1 ст. або трохи більше борошна;
- 1 ст. л вершкового масла;
- 1 жовток;
- сіль.
Для пюре абсолютно не важливо, зварена картопля в шкірці або очищена. У готове пюре додати масло, підсолити, а після охолодження – яєчний жовток і борошно. Замісити тісто, загорнути в плівку і залишити на 20-30 хвилин. Сформувати ковбаску і нарізати на порційні шматочки. Розкачати, покласти начинку і защипнути звичним способом. Такі вареники можна відварювати, але кращий варіант приготування – обсмажування. З рум’яною скоринкою, посипані зеленню вони дуже ошатні і смачні.
Гречане тісто для вареників
Дуже смачне для несолодких начинок (особливо м’ясних і грибних) гречане тісто. Для його приготування потрібно:
- півтора ст. гречаного борошна;
- 1 ст. пшеничного борошна;
- ст. окропу;
- дрібка солі.
Підсолене гречане борошно заварити окропом і, трохи остудивши, вмішати поступово 3/4 ст. пшеничного борошна (залишок піде на підсипку). Після повного охолодження тістяний ком загорнути в плівку і покласти на 1 годину на холод. Розкачувати тісто слід не тонко, а для кращого склеювання (в гречаній крупі немає клейковини) краї можна промазати білком або водою.
Кукурудзяне тісто для вареників
Таке тісто якнайкраще підходить для безглютенових дієт і колір таких вареників ─ сонячний, світло-жовтий; за структурою воно нагадує рисове – ніжне, дещо рихле. Знадобиться:
- близько 400 г кукурудзяного борошна;
- пів ст. крохмалю;
- 1 яйце;
- сіль.
Для заварювання кукурудзяної муки потрібні склянка окропу і сіль. Спочатку заварюється половинна доза борошна, до якого, після деякого охолодження, додаються інші інгредієнти. За консистенцією кукурудзяна маса повинна бути досить м’якою. Оскільки таке тісто добре зберігається, то його, герметично упакувавши в плівку, можна тримати в холодильнику. Розкачувати його слід не тонше 3-4 мм. Варити близько 5 хвилин в киплячій підсоленій воді.
Печінкова начинка для вареників
Для таких видів тіста якнайкраще підійде начинка з печінки. Вона може бути курячою або яловичою. Доповненою лівером або м’ясом. Одним з варіантів може бути такий склад:
- 200 г курячої печінки;
- 100 г курячих сердечок;
- 1 велика цибулина;
- морква;
- 50 г вершкового масла
- чорний перець, мускатний горіх, сіль.
Печінку і сердечка очистити від плівок і кров’яних згустків. На невеликому вогні спасерувати цибулю і нарізану моркву, додати печінку і сердечка, обсмажити до готовності. В кінці накрити кришкою і протушкувати ще 15 хвилин.
Остиглу масу можна подрібнити блендером або м’ясорубкою, що краще, оскільки м’ясорубка зберігає деяку структуру начинки, не перетворюючи її в пасту.
Де купити вареники з печінкою
Хочете швидко і смачно нагодувати домочадців і при цьому бути впевненим в якості продуктів? Чи не бігати по магазинах? Магазин М’ясний Рай пропонує купити відмінні вареники, фаршировані печінкою (клікніть https://myasnuyray.com.ua/ua/product/vareniki-s-pe4enyu/). Збережені за допомогою шокової заморозки, вони будуть доставлені до вас у будь-який час.