Куряче філе: на сніданок, обід і вечерю
Куряче філе по праву очолює список дієтичних м’ясних продуктів. І є одним з найулюбленіших інгредієнтів для приготування перших і других страв як серед професійних кухарів, так і серед початківців кулінарів.
Куряче м’ясо не тільки смачне, але і виключно корисне. Високий вміст білків і мінімальна кількість жирів на одиницю ваги роблять «біле» м’ясо курки виключно корисним продуктом харчування для маленьких дітей, спортсменів, людей, які страждають від зайвої ваги, і просто прихильників здорового харчування. А ще куряче філе містить фосфор, необхідний для формування кісток і зубів; магній і калій, що відповідальні за кровообіг і імунітет; практично весь спектр вітамінів групи В, що підтримують нормальну працездатність нервової системи. Ну а чудодійні властивості курячого бульйону підтверджені не одним поколінням люблячих мам і бабусь. Так, і саме куряче філе рекомендується дієтологами в якості пізньої вечері, як виключно низькокалорійний продукт.
Філе курки можна смажити, варити, тушкувати, запікати, готувати на грилі, коптити і в’ялити. І в кожному випадку ми отримуємо надзвичайно смачні страви, які дають нам справжню гастрономічну насолоду.
Запечений омлет з курячим філе
Омлет – традиційний сніданок у багатьох європейських, і не тільки, країнах. В якості наповнювача для нього використовують м’ясо, овочі, сир, рибу і навіть фрукти. Готується така страва швидко, і виходить смачною і поживною. А якщо в якості начинки обрати куряче філе і сам омлет запекти в духовці, то ще й дієтичною.
Для апетитного ситного сніданку нам знадобиться:
- 12 яєць;
- 300 грам курячого філе;
- 1 цибулина;
- 3 середніх помідора;
- півсклянки молока;
- 4 столові ложки рослинної олії;
- сіль і зелень за смаком.
Куряче філе нарізаємо дрібними кубиками, цибулю – тонкими півкільцями, а помідори – кружечками. Яйця збиваємо з молоком і сіллю. Глибоку форму діаметром 22-24 сантиметри змащуємо олією, викладаємо в неї м’ясо, змішане з цибулею, рівномірно розподіляємо поверх нього помідори і заливаємо все яєчно-молочною сумішшю. Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці близько 25 хвилин. Подаємо, порізавши на порційні шматочки. За бажанням омлет можна посипати свіжою зеленню, сумішшю перців або полити сметаною.
Суп з курячого філе з пшоном
Цей супчик можна в деякому роді вважати лайт версією знаменитого козацького кулешу. Такий же гарячий, ситний і ароматний, але абсолютно нежирний і підходить навіть для харчування маленьких дітей. Це точно кращий варіант для сімейного обіду після прогулянки в морозні дні.
Для приготування густого наваристого супу нам знадобиться:
- 1 куряче філе;
- 4 середніх картоплини;
- півсклянки пшона;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 1 червоний болгарський перець;
- 4 столові ложки рослинної олії;
- 1 чайна ложка меленої паприки;
- сіль, перець, гострий перець і зелень за смаком.
Філе відварюємо в двох літрах води протягом 30 хвилин. М’ясо виймаємо, охолоджуємо, нарізаємо на порційні шматочки. Бульйон проціджуємо і знову доводимо до кипіння. Закладаємо в каструлю картоплю, порізану невеликими брусочками. Як тільки закипить, додаємо промите пшоно і зменшуємо вогонь до мінімуму. У глибокій сковороді пасеруємо цибулю, нарізану кубиками і моркву, натерту на крупній тертці. Висипаємо в зажарку порізаний соломкою перець, перемішуємо і тушкуємо під кришкою близько п’яти хвилин. Знімаємо сковороду з вогню, посипаємо вміст паприкою і ще раз перемішуємо. У каструлю з супом додаємо м’ясо, чорний перець, шматочок гострого перцю і варимо все ще хвилин десять. Після цього висипаємо в суп зажарку і даємо покипіти ще 1-2 хвилини. Вимикаємо вогонь і даємо супчику настоятися хвилин двадцять. Подаємо до столу в глибоких піалах, посипавши свіжою зеленню кропу і петрушки. Якщо за обіднім столом будуть маленькі діти, слід відмовитися від гострого і чорного перцю. Замість цього в суп можна додати скибочки лимона або маслини.
Рагу з курячого філе з ріпою
Кожен, кому хоч раз доводилося дотримуватися дієти для схуднення, знає, що на вечерю найкраще готувати нежирне м’ясо з легким гарніром з овочів. Але ні в якому разі не з картоплею. Тому для рагу замість нього ми будемо використовувати ріпу.
Для приготування легкої, смачної і дуже яскравої вечері нам знадобиться:
- 1 куряче філе;
- 2 великі ріпи;
- 1 велика морква;
- 1 цибулина;
- 1 кабачок цукіні;
- 3 великих помідора (бажано різних кольорів);
- 2 столові ложки рослинної олії;
- сіль, перець і зелень за смаком.
У змащену маслом форму (краще скляну) укладаємо шарами шматочки курячого філе, кільця цибулі, скибочки ріпи та моркви. Зверху розподіляємо кружечки помідорів, чергуючи між собою кольори. Кожен шар злегка солимо, за бажанням посипаємо перцем. Можна також використовувати паприку або улюблені сухі трави. Доливаємо в форму півсклянки гарячої води або бульйону і відправляємо cтраву в духовку. Запікаємо при температурі 200 градусів 40-50 хвилин. Готове рагу можна подавати прямо в тому посуді, в якому воно запікалося. Перед подачею посипаємо зеленню. Найкраще з таким блюдом поєднуються свіжі огірки і пекінська капуста.
І ще один цікавий рецепт, який можна використовувати і для сніданку, і для обіду, і для вечері.
Куряче філе в молоці
Одне велике куряче філе натираємо сіллю, сумішшю перців або улюблених трав і залишаємо маринуватися протягом години. Після цього кип’ятимо півлітра молока, опускаємо в нього м’ясо, варимо 1-2 хвилини, вимикаємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою і щільно укутуємо на цілу ніч. Готове філе обсушуємо і нарізаємо скибочками поперек волокон. Таке м’ясо ідеально підходить для бутербродів і м’ясної нарізки.
Як бачите з курячого філе можна приготувати найрізноманітніші страви, які безумовно сподобаються всій вашій родині. А для того, щоб бути впевненими в тому, що ваші рідні їдять тільки найсмачніше і свіже м’ясо, купуйте його за посиланням. Купуючи м’ясні продукти в магазині «М’ясний рай», ви отримуєте високоякісні натуральні продукти, які принесуть вам і вашим близьким справжню гастрономічне насолоду і користь для здоров’я. Проявіть свою кулінарну фантазію разом з магазином «М’ясний рай». Результат вас приємно здивує та надихне на створення нових шедеврів.