Нетрадиційні способи приготування шашлику: як і на чому
Якщо любите шашлик, то неодмінно задаєтеся питанням, як його приготувати в домашніх умовах? З якого м’яса краще? Який маринад використовувати?
Ну, почнемо з вибору м’яса. Традиційний варіант – баранина.
Чому баранина ідеальна для шашлику
Баранина – це збірне поняття, яке включає в себе м’ясо овець, баранів. Тварин каструють для виключення специфічного запаху. Найбільш придатне для приготування шашлику м’ясо тварин, віком до 3-х років. Хоча починають забивати від 18 місяців. Зовнішній вигляд продукту: від рожевого до світло-червоного з білим жиром. На дотик – пружний, не залишає вм’ятин після натискання. Саме таке м’ясо баранини пропонується у продажу в магазині «М’ясний рай», куди воно надходить охолодженим виключно з фермерських господарств. А м’ясо від старих тварин – темно-червоне з рихлим жиром жовтого кольору.
Шашлик – страва, що готується в особливих випадках, не для меню на кожен день. Це обумовлюється складом продукту приготування, адже баранина в смаженому вигляді має 320 ккал на 100 гр., в ній високий вміст жиру і білка. Якщо таке блюдо часто вживати, неминуче ожиріння. Але, якщо подавати на стіл у виняткових випадках, то це принесе користь організму, наситивши його вітамінами, мінералами, повноцінними білками і жирами. А це все необхідно людині, що веде активний спосіб життя.
Подумаємо про маринади
Тут варіантів безліч. Зупинимося на найбільш доступних і корисних.
Маринад традиційний
Найпростіший – це з використанням декількох інгредієнтів:
- ріпчаста цибуля, нарізана великими кільцями;
- сіль;
- суміш перців.
Крупно нарізані шматки (це завжди, при будь-якому способі маринування і при різних варіантах приготування) викладаємо в емальований посуд, чергуючи шари: м’ясо, цибуля, сіль, перець. Ставимо в холодильник мінімум на 2 години (краще на 12). Можна з ранку замаринувати, щоб ввечері приготувати. Все геніальне просто, тому шашличок вийде неймовірно соковитим і смачним!
Маринад з гранатовим соком
Відразу обмовимося, що не будемо радити застосовувати майонез, так як це додаткові жири (і не найкорисніші) і калорійність, яких і так досить у баранини. А ось кислі соки, навпаки, сприяють хорошому засвоєнню корисного жиру.
Нам будуть потрібні ріпчаста цибуля (3 невеликі головки) і на 1 кг м’яса 150-200 мл гранатового соку (натурального), сіль, перець мелений.
Готуємо маринад:
- цибулю ріжемо невеликими шматочками і подрібнюємо в блендері, але не до утворення пюре;
- м’ясо перемішуємо в емальованому посуді з сіллю і перцем, а потім вносимо цибулю, перемішуємо, щоб вони рівномірно розподілилися по шматочках;
- вливаємо маленькими порціями сік, акуратно перемішуючи, щоб кожен шматочок просочився, але не плавав у рідини;
- час маринування, як в першому випадку.
Замість соку – кефір, мінеральна вода, оцет
За тим же принципом замість гранатового соку використовуємо інші рідкі інгредієнти, але з урахуванням деяких нюансів.
З кефіром. На 2 кг м’яса беремо літр кефіру. Солимо тільки після процесу маринування, приблизно за 30 хвилин до приготування. Кисломолочний продукт краще брати нежирний, свіжий. Тоді знову-таки не наситимо шашлик зайвими калоріями і дамо помірну кількість кислоти. Цибулю в цьому випадку ріжемо великими кільцями. Заливаємо таким чином, щоб вміст повністю був зануреним в рідину.
З мінеральною водою. Воду беремо сильногазовану. На 3 кг м’яса піде літр мінеральної води. Цибулю ріжемо, як в попередньому випадку і заливаємо так само.
З оцтом. На 1 кг м’яса потрібно 50 мг оцту. Радимо брати натуральні види: яблучний, виноградний. Тоді до необхідного об’єму заливаємо водою. Спеції застосовуємо різноманітні: хмелі-сунелі, кінза, петрушка.
У будь-якому випадку сіль і спеції вводимо за смаком.
Тепер виберемо спосіб приготування.
Як приготувати шашлик смачно, але не на багатті
Зазвичай шашлик асоціюється з багаттям на свіжому повітрі. Але часто це є не доступним, тому існує кілька варіантів приготування, які прекрасно замінюють багаття, не змінюючи смакові особливості цієї страви.
В аерогрилі. Це обладнання призначено для тих, хто піклується про своє здоров’я і хоче їсти корисну їжу і при цьому, не відмовляє собі у смачненькому. Якщо помістити шматочки м’яса на решітку приладу, то розтоплений жир стече в спеціальний піддон, а шашлик вийде з рум’яною скоринкою, добре прожарений всередині і при цьому надзвичайно соковитий.
Деякі особливості приготування:
- шампура нам знадобляться дерев’яні, які попередньо замочуємо на 10-15 хвилин у воді;
- обов’язково залишаємо відстань між нанизаними шматочками 1-1,5 см, а шампура розміщуємо так само на відстані. Це пов’язано з технічними особливостями аерогрилю. Продукти, поміщені в нього обдуваються гарячим повітрям, тому необхідно дозволити «обробити» поверхню повністю;
- більш товсті шматки кладемо ближче до центру;
- перед використанням розігріваємо прилад до 200 °С хвилин 10;
- виставляємо температуру 230 ° С, викладаємо м’ясо і смажимо 10 хвилин, потім перевертаємо, смажимо ще 10 хвилин.
Все готово! Радуйте гостей!
В мультиварці. Використовуємо також дерев’яні шампура. Смажимо на режимі «випічка» 60 хвилин, а потім на режимі «підігрів» томимо хвилин 10-20. М’ясо виходить завжди м’яким і соковитим.
В духовці. У максимально прогріту духовку на решітку викладаємо шампура з м’ясом і смажимо в режимі 220 °С 25-30 хвилин, періодично перевертаючи. Для більш наближеного до традиційного способу, на деко під решітку наливають рідкий дим (за рецептом). Тоді запах буде неймовірно апетитним!
У духовці можна засмажити шматочками шашликове м’ясо в рукаві. Для цього в рукав на дно викладаємо промариновану цибулю, а потім – шар м’яса, зав’язуємо пакет і кладемо в розігріту духовку. Смажимо при 200 °С хвилин 40, потім розрізаємо пакет і розкриваємо м’ясо, тримаємо в духовці ще 20 хвилин, щоб баранина підрум’янилася.
Нехай інший спосіб приготування шашлику крім багаття не розчарує, а навпаки, порадує вас і ваших близьких!