М’ясне рагу в мультиварці – на кожний день і на свято
М’ясне рагу – традиційна страва багатьох європейських країн. Вона вирізняється тим, що однаково готується як для щоденного меню, так і для святкового застілля. Мало того, що рагу – дуже смачна страва, вона ще й ситна. Досить однієї порції, щоб наситити організм корисними та енергетично цінними речовинами. Секрет такої універсальності в інгредієнтах: овочі в поєднанні з м’ясом. Для святкового столу готують в особливому посуді, але за тим самим принципом поєднання продуктів. При подачі на стіл прикрашається зеленню, часточкою лимона, фігурками з варених овочів.
Як приготувати м’ясне рагу в мультиварці
Спершу подумаймо, яке м’ясо підійде для цієї страви. Прийнятним варіантом буде:
- баранина;
- яловичина;
- телятина;
- курка.
Краще брати філейну частину. Хоча смачно вийде, якщо взяти реберця, наприклад, баранячі. Але оскільки в мультиварці місця небагато, краще використовувати м’якуш. Його можна порізати на шматочки приблизно на половину сірникової коробки.
Вибраний рецепт залежить від моделі приладу. Важлива місткість чаші (від цього залежить кількість продуктів, які планується приготувати), програми.
Для приготування рагу згодяться три основні програми, які є в усіх марках, навіть найстаріших випусків. Вони регулюються за часом, тому рекомендується чітко дотримуватися опису, коли починаємо готувати рагу м’ясне в мультиварці. Рецепти є на спеціальних сайтах або в інструкціях, підготовлених виробником приладу. Режими смаження, тушкування, випічки підганяються за часом і використовуються у міру приготування то з відкритою, то із закритою кришкою. Якщо є функція скороварки, то бажано підготувати продукти спочатку на простому режимі смаження, а потім закрити кришкою й тушкувати в скороварці, що суттєво прискорить процес.
Традиційно м’ясне рагу роблять із застосуванням картоплі та інших овочів. На вибір є варіанти густого та рідкого кінцевого продукту, щоб картопля плавала, як у супі. В останньому способі приготування використовують такі продукти у вигляді бульйону:
- підсолена й приправлена спеціями вода (заливаємо обов’язково гарячою, навіть кип’ятком);
- вино (найкраще сухе або напівсухе);
- пиво (найкраще нефільтроване темне);
- томатний сік.
Якщо маєте за мету отримати насичений густий соус, потрібно обирати сорт картоплі, який добре розварюється, а томатну пасту додавати в бульйон хвилин за 10 до закінчення тушкування.
Після завершення процесу готування прилад автоматично переводиться на режим підігрівання, що добре, якщо не плануєте одразу подавати страву на стіл. Рагу буде ніби продовжувати томитися, насичуючись ароматами спецій.
М’ясне рагу в мультиварці. Рецепт нескладного приготування
Як уже зазначалося, можна брати декілька варіантів м’яса, але ми опишемо, як приготувати рагу з баранини. Воно виходить соковитим і насиченим. Припустімо, що чаша мультиварки на п’ять літрів. Нам знадобиться:
- баранина (м’якуш) – 500 г;
- по одній цибулині, морквині;
- 5–7 картоплин;
- помідори, болгарський перець – по 2 шт.;
- часник, спеції (карі, хмелі-сунелі);
- капуста – 300 г.
Готуємо так:
- М’ясо баранини краще попередньо замаринувати на ніч, посоливши, поперчивши та переклавши кільця цибулі (додаткову головку). Так позбуваються специфічного запаху баранини. Ріжемо на шматочки. На режимі випічки без олії обсмажуємо м’ясо протягом 20 хвилин. За цей час продукт пустить сік і трохи підрум’яниться.
- Ріжемо овочі, крім картоплі, помідорів і капусти. Цибулю – товстими напівкільцями, моркву – товстими кружечками, перець – смужками, часник подрібнюємо ножем. Кидаємо в чашу й продовжуємо готувати на режимі смаження ще 15 хвилин.
- Картоплю ріжемо великими шматками, капусту шаткуємо й також відправляємо до м’яса. Заливаємо гарячою водою, щоб покрити вміст. Солимо, додаємо приправи й ставимо на режим тушкування під кришкою на 50 хвилин.
- Помідори обливаємо кип’ятком і знімаємо шкірку, подрібнюємо на дрібній терці. Виливаємо в прилад, закриваємо кришку й ставимо ще на 15–20 хвилин.
Чим показовий цей рецепт, то тим, що страва готується у власному соку, без додавання жирів. Баранина – доволі жирне м’ясо, і сік із неї додатково насичує овочі неповторним смаком. Страву можна не соромлячись подавати навіть найвимогливішим гурманам.
Сезонне м’ясне рагу з баклажанами в мультиварці
Коли настає осінь, крім овочів, нічого не хочеться. Але м’ясоїди все ж не відмовляються від м’ясних страв. Тому запропонуємо варіант з великою кількістю овочів, головний із яких – баклажан. І на цей раз візьмемо куряче філе, щоб не перевантажувати печінки й отримати більше задоволення від овочів.
Нам обов’язково знадобиться (на 5-літрову чашу):
- 400 г м’яса;
- цибулина;
- по два баклажани (середнього розміру), болгарського перцю (великих), помідорів;
- кабачок середнього розміру (краще цукіні);
- три середні картоплини;
- сіль, спеції, зелень.
Готуємо в мультиварці:
- М’ясо ріжемо великими шматками. Закладаємо в чашу, солимо й припускаємо в режимі випічки 20 хвилин.
- Болгарський перець і кабачок ріжемо великими кубиками, цибулю – товстими напівкільцями та відправляємо услід за м’ясом. На тому самому режимі тримаємо 10 хвилин. Нарізаємо картоплю кубиками й кладемо туди ж. Щоб м’ясне рагу з овочами в мультиварці вийшло насиченим, останніми відправляємо туди овочі з кислинкою – баклажани та помідори.
- Заливаємо кип’ятком, сипемо спеції, сіль на смак і ставимо на режим тушкування із закритою кришкою на 30 хвилин.
- За цей час готуємо баклажани й помідори. Баклажани нарізаємо товстими кільцями й кидаємо в киплячу підсолену воду на декілька хвилин. Помідори обливаємо кип’ятком, знімаємо шкірку, подрібнюємо на дрібній терці. Відкриваємо кришку, викладаємо баклажани й заливаємо соком від помідорів. Тушкуємо далі ще 15 хвилин.
Страва готова до подачі на стіл. На порційних тарілках рагу прикрашають, посипавши зеленню. З куркою рагу виходить пісне, тому на бажання перед подачею на стіл зверху можна полити оливковою або лляною олією, сметаною.
Сподіваємося, що ваші близькі оцінять простий ніжний смак м’яса з овочами!