Як приготувати перепілку
М’ясо цієї птиці стає надзвичайно популярним, причому не лише серед справжніх гурманів, а й серед поціновувачів якісних м’ясних страв. Тонкий смак і незвичайний аромат приготованої птиці просто не може не підкорити. Байдужих до перепілок не існує. Якщо правильно приготувати продукт, можете не сумніватися, що страва буде унікальною.
Хоч і багато хто називає такий продукт харчування дичиною, це доволі умовно, адже на сьогоднішній день дуже популярно розводити цю птицю у власному господарстві чи на фермі. Так, і магазин «М’ясний рай» пропонує своїм покупцям фермерську продукцію високого рівня якості.
Рецептів, що існують у кулінарії для приготування такого м’яса, неймовірно багато. Ідей і варіантів не перерахувати. Перепілка – маленька пташка, що характеризується мінімальною кількість жиру. Це м’ясо чудово підходить тим, хто стежить за фігурою.
У зв’язку з усе більшою популярністю птиці, питання, як приготувати перепілку, для багатьох дуже актуальне. Раніше перепілку могли дозволити собі лише високопосадовці й поважані відомі особистості. У сучасності страви, де головну роль відіграє саме ця птиця, нерідко подаються в елітних ресторанах. Ну, а для харчування в домашніх умовах перепілка – справжній делікатес, рідкий гість, який перетворить навіть буденну вечерю на святкову.
Як смачно приготувати перепелів? Відповідь, перш за все, у ваших уподобаннях!
Багато хто прекрасно знає, що запорука смачної страви, – якісні вихідні продукти. Тому перш ніж почати процес приготування, та й перш ніж обирати ідеальний рецепт, спочатку варто правильно обрати м’ясо. Саме від свіжості та якості продукту залежатиме смак готової страви.
Ніколи не отримати справжньої смакоти зі старого м’яса, що зберігалося неправильно. Що б ви з ним не робили, ненормальний запах залишиться у страві. Ніяких надзвичайних секретів, що стосуються коректного вибору м’яса перепілки, бути не може. Але якщо ви вперше стикаєтеся з вибором такого продукту, вимоги, по суті, такі ж, як і щодо будь-якої іншої птиці:
- Запах – це завжди головний показник свіжості продукту, причому практичного будь-якого, а м’яса – особливо. У нормальному стані тушка птиці зовсім не має запаху, тому при виборі обов’язково потрібно понюхати м’ясо. Ганебного в цьому нічого немає. Аромат м’яса не має бути виразним і, тим більше, відразливим. В іншому разі на питання, як смачно приготувати перепілку, відповідь буде: ніяк!
- Цілість і однорідність – саме так має виглядати тушка зовні. Ніяких пошкоджень і плям. Постарайтеся скрупульозно вивчити птицю, її шкіру. Якщо вас щось насторожило, не варто купувати перепілку.
- Пружність. Коли натискаєте на тушку, на ній не має залишатися вм’ятини. Якщо така є, це говорить про те, що птиця аж ніяк не першої свіжості. Волокна ослабли, втратили тонус, і страва апріорі не може вийти смачною, а про користь не доведеться говорити поготів.
- Цілість паковання, в якій продається. Всередині не має бути води, і тим більше, шматочків льоду. Обираючи перепілку, бажано віддавати перевагу охолодженому м’ясу, навіть не дивлячись у бік замороженого. А якщо вже з якихось причин вирішили обрати заморожений продукт, готувати м’ясо потрібно, щойно воно розтане й досягне кімнатної температури. Повторно м’ясо не заморожується.
Враховуючи рекомендації, ви неодмінно виберете добрий продукт, з якого можна буде приготувати вишукану страву. Дотримуючись рецепту, ви приготуєте таку страву, що, безперечно, підкорить навіть найвимогливіших гурманів.
До речі, якщо не знаєте, де взяти чудове м’ясо: магазин «М’ясний рай» – місце, де представлено широкий асортимент натуральних висококласних продуктів. Наші тварини вирощуються в сприятливих фермерських умовах, харчуються натуральними кормами без будь-яких хімічних добавок і гормонів росту.
Корисна смачна вечеря – це перепілка! Приготувати будь-яким способом просто!
Перед тим як перейти до маринаду й безпосередньо до термічної обробки, потрібно підготувати тушку. Почати варто з огляду птиці на наявність пуху й пір’я. Якщо помітили, потрібно видалити.
Зачищати птицю – обов’язкова процедура. Залежно від обраного рецепту, в деяких ситуаціях потрібно видаляти кістки з перепілки. Але це вже для досвідченіших поціновувачів цієї птиці, адже процес непростий, потребує скурупульозної роботи.
Далі потрібно ретельно промити тушку холодною водою та висушити. Лише після того, як птиця висохне, можна починати якісь дії з приготування. Отже, найкращі, найпопулярніші рецепти, як приготувати перепілку вдома:
- Суп. Це чудовий варіант для тих, хто бажає чогось незвичайного, смачного й водночас максимально корисного. У результаті у вас вийде легкий і ароматний, а головне, «пісний» дієтичний бульйон. Варити птицю потрібно не менше 40 хвилин, після закипання води – посолити на смак. Бажано відварювати цільну перепілку, і лише після того, як м’ясо буде готове, розділити на шматки, видаливши кістки. Цибулю й моркву дрібно нарізати та відправити в повільно киплячий бульйон. Шампіньйони слайсами трохи припустити на сковороді, щоб з них вийшла зайва волога. Вершковий сир, або плавлений, подрібнити (чи натерти на терку), і разом з грибами кинути в каструлю. Хвилин 20 варити на повільному вогні. Подавати з часниковими сухарями та зеленню. Нереальний аромат і смак вам гарантовані.
- М’ясо птиці, запечене з вишньою. Якщо перед вами стоїть питання, як смачно приготувати перепілку, тоді варіант з кисло-солодкими ягодами просто ідеальний. Готується страва дуже легко, й упоратися з нею зможуть не найдосвідченіші господині. У результаті обов’язково виходить незвичайне м’ясо, що має витончений аромат і бездоганний смак. Тим часом підготовлену птицю можна помістити в гарячу сковороду, попередньо змащену оливковою олією. До речі, дехто віддає перевагу вершковому маслу, яке надає м’ясу ще більше ніжності й аромату. Смажити птицю до появи золотистої скоринки, після – відправити в попередньо розігріту до 150 градусів духовку. Досить 20 хвилин. Коли птиця приготується, залишиться подати її з вишневим соусом. До речі, тут усе на власний розсуд: ягоди можна залишити цілими, а можна подрібнити відварний «соус» у блендері, перетерти через сито й отримати дуже ніжний ягідний крем. Така страва прекрасно поєднується з рисом.
- Перепілка з беконом – це щось зі сфери фантастики. Смачно приготувати перепілку в духовці – це загорнути птицю в слайси бекону, а подавати з помідорами чері та базиліком. Тушку птиці потрібно добряче почистити, не забувши позбутися нутрощів. Посоліть перепілку зовні й обов’язково всередині. Додайте невелику кількість чорного перцю. А от божественний аромат подарує цьому м’ясу материнка. Далі потрібно обгорнути птицю слайсами бекону, головне призначення якого – зберегти соковитість птиці, не допустити пересихання в процесі приготування. Перш ніж відправити птицю в духовку, потрібно підсмажити її на сковороді з усіх боків до появи скоринки. Потім відправити птицю в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Через 5-7 хвилин змастити перепілку рідким медом.
- Перепілка в рукаві. Будь-яке м’ясо, приготоване таким способом, виходить навіть у тих, хто не може особливо похвалитися кулінарними здібностями. Якщо готуєте перепілку вперше, такий варіант дійсно безпрограшний. Обов’язкова умова – чудовий маринад, адже за його допомогою можна отримати соковиту страву. Найкраще використовувати для його приготування жирну сметану. Отже, підготовлену цільну птицю добре натерти приправами та змастити сметаною. Залежно від смакових уподобань, до сметани можна додати якісь трави, суміш перців, карі та будь-які інші прянощі на власний розсуд, щоб смачно приготувати перепілку. Показово, що, «граючи» з приправами, кожного разу можна готувати страву за одним і тим самим сценарієм, але отримувати принципово різні смаки. 30 хвилин дати насититися м’ясу, при цьому його необов’язково ставити в холодильник. Потім акуратно кладете в рукав. Духовку розігріти на 180 градусів і вже в гарячу поставити тушку на 30 хвилин; за 10 хвилин до вимкнення варто розрізати рукав і дати можливість м’ясу зарум’янитися.
Досвідчені господині вигадують десятки оригінальних способів приготування перепілок. Мало хто втрачає можливість приготувати фаршировану птицю. Всередину можна помістити все що завгодно: каші, овочі… Але справжній делікатес – це перепілка з фуа-гра. Показово, що перепілка – це й мисливська кухня, адже ця птиця перш за все – дичина. А також царська кухня, бо не так давно дозволити собі м’ясо цієї птиці могли лише високопосадові особи. А ще це висока сучасна кухня. Перепілку можна тушкувати у виноградному соку, запікати в тандемі з цитрусовими й навіть подавати в салатах. Ви неодмінно закохаєтеся в це м’ясо, і щойно це відбудеться, ідеї, як його приготувати, з’являтимуться самі по собі.
Як правильно приготувати перепілку на вогнищі
Багато поціновувачів пікніків віддає перевагу приготуванню різного м’яса на вогнищі. Так, цей аромат м’яса, до якого доторкалися язики вогню, просто незабутній. Варто лише подумати про нього, як одразу ж прокидається вовчий апетит. І якщо стейки на мангалі вже дещо набридли, а шашлик з курки здається нудним, хочеться чогось цікавішого, – оригінальна чудова смачна ідея – посмажити перепілку.
На решітці готувати цю невелику птицю найпростіше. Для цього знадобиться, власне, перепілка. Також візьміть: часник, трохи меду, імбир, соєвий соус, улюблені приправи, сіль, перець. Для початку дрібно натріть імбир, додайте туди подрібнений часник. Все це змішайте з невеликою кількістю меду й соусу, додайте в цю суміш сіль і спеції. Ідеально, якщо всі ці інгредієнти побудуть у теплому місці хоча б декілька годин: тоді смаки й аромати зіллються воєдино.
Птицю промити, висушити та розрізати вздовж грудей. Відбити й добре натерти маринадом, щільно скласти в каструлю чи будь-яку іншу посудину, бажано притиснути вагою. Таке м’ясо необов’язково маринувати за добу до пікніка, йому досить декількох годин, щоб просочитися всім ароматом прянощів і набратися соковитості. І поки у вогнищі перегорятимуть дрова, перепілка якраз добре промаринується й буде готова відправитися на решітку.
Крім такого варіанту, є й інші ідеї. І навряд чи буде коректно говорити, як правильно приготувати перепілку, адже будь-який рецепт за замовчуванням правильний. Головне, щоб перепілка була соковита, а для цього потрібно не перетримати птицю на відкритому вогні й, звичайно ж, попередньо добре змастити її маринадом.
Вага перепілки, порівняно з будь-якою іншою птицею, дуже мала. Навіть найбільша навряд чи досягає 200 г. Завдяки цьому час приготування мінімальний, і сміливо можна казати, що страви з перепілки найшвидші, особливо на мангалі. Птиці досить 20 хвилин для повного просмаження. Але важливо пам’ятати, що існує тонка межа між готовою й перегорілою перепілкою. Тому ні якому разі не залишайте вашу смакоту без догляду й кожні 4 хвилини перевертайте птицю.