Знайомимося: качка по-англійськи
Кухня Англії досить консервативна. Вона зберегла безліч традиційних страв, рецепти яких не змінювалися десятки, а то і сотні років. Приготування відбувається практично без спецій, а різноманітні прянощі використовують в уже готових стравах.
Велика розмаїтість холодних закусок, популярних трикутних бутербродів, різних м’ясних страв – ця кухня раціональна і понад усе віддає належне якості продукту, ніж кулінарним хитрощам. З компаньйонів до м’яса популярні запечені овочі та, в першу чергу, картопля. Із закусок – овочі та томатний соус. Відомий і любимий м’ятний соус, що складається з подрібненої м’яти, води, оцту і ложки цукру.
Популярна в кухні Великобританії качка, яку фарширують, звичайно ж, на свій лад.
Качка, фарширована «крихтами»
Цей рецепт традиційно простий, але страва виходить відмінною.
Продукти:
- качка;
- цибулина;
- яблука – 3 шт.;
- яблучне вино – 70 г;
- сухарі панірувальні білі – 2/3 ст.;
- мед – 1,5 ст. л;
- вершкове масло – 2 ст. л;
- стебло селери;
- цедра 1 лимона;
- по щіпці гвоздики, червоного і чорного перців.
Подрібнити цибулю, стебло селери. Нарізати часточками яблука. Обсмажити все на вершковому маслі протягом 3 хвилин. Знявши з вогню, додати спеції, лимонну цедру, сухарі і вино. Акуратно перемішавши, нафарширувати масою качку і з’єднати краї отвору будь-яким зручним способом.
Натерти качку сіллю з маслом і перцем і помістити на решітку в попередньо розігріту до 200°С духовку. Через годину її потрібно вийняти, обмазати рідким медом і готувати ще чверть години.
Сік, який зібрався в піддоні, можна застосувати як соус. Подається страва прикрашеною рубаною петрушкою.
У пропонованому нижче рецепті англійської кухні використовують дику качку. Але, «за відсутністю гербової», можна використовувати домашню. Страва від цього не постраждає.
Дичина під грибним соусом
Знадобиться:
- качина тушка;
- гриби – 180 г;
- топлене масло – 100 г;
- сухе біле вино – 100 г;
- борошно – 1/3 ст.;
- олія оливкова і вершкове масло – по пів ст. л;
- цибулина;
- сік одного лимона;
- гвоздика, чебрець, перець – по пів ч. л;
- цукор -1 ч. л;
- сіль.
Розрубавши тушку на 6-8 шматків, натерти їх спеціями і сіллю. Давши трохи настоятися, обсмажити в топленому маслі з подрібненою цибулею. Влити вино і томити на найменшому вогні близько години. Процідити. Зняти м’ясо з кісточок.
Підсмажити борошно до світло-карамельного кольору на сухій сковороді, додати вершкове масло і м’ясний сік. Влити лимонний сік і всипати цукор. Все ретельно вимішати, щоб не було грудочок.
Попередньо обсмажені гриби, м’ясо без кісток і борошняну заправку протушкувати близько 20 хвилин. Подати з зеленню петрушки і кропу.
А тепер трохи про завершальний штрих, який належним чином здатний поставити крапку в найдосконалішій страві.
Соуси для качки. Навіщо?
Соусів до качиного м’яса існує чимало, але всі вони покликані поставити остаточний завершальний штрих в палітрі смаку готової страви. Ідеальна для таких страв ягідно-фруктова гамма. Саме натуральна кислинка або насичена фруктова стиглість якнайкраще здатна гармонізувати качиний букет.
Брусничний акцент
Він гранично простий в приготуванні, цей кращий з соусів до темного м’яса.
Для нього потрібен 1 стакан брусниці, яку слід закип’ятити з 2-3 ст. л води і парою ст. л цукру. Додати по щіпці кориці і мускатного горіха. Влити сік половини апельсина. Проварити ще кілька хвилин до загустіння. За бажанням можна повністю процідити, але особливу родзинку додадуть саме кілька луснувших ягід в масі соусу.
Грушево-яблучний соус
Цей дует – ідеальне доповнення до качиного м’яса.
Знадобиться:
- 2 великих стиглих груші або грушеве пюре;
- яблуко;
- вершкове масло – пів пачки;
- мед – 1 ст. л;
- яблучний оцет – 2 ст. л;
- соєвий соус карамельний – 1 ст. л.
У розігрітій олії приспустити очищені і нарізані груші та яблуко. Влити трохи (зовсім трохи!) води і протушкувати до повної м’якості. В кінці додати соєвий соус, оцет і мед й розтерти масу до повної однорідності. Це слід зробити вручну, щоб отримати необхідну структуру. З качкою соус подають гарячим.
Де купити м’ясо качки
Потрібна тушка качки? – найкраще охолоджене качине м’ясо з 20% знижкою можна купити в інтернет-магазині «М’ясний Рай», достатньо клікнути по посиланню https://myasnuyray.com.ua/ua/product/utinoe-tushka/ і доставка по Києву відбудеться просто до вашого дому в найкоротші терміни!