Отримайте ідеї для страв із баранини всього за 5 хвилин читання статті
Любов до страв із баранини прийшла до нас зі східних країн. Існує багато легенд і переказів про те, як баранина рятувала цілі села від неминучої голодної смерті, а війська – від поразки в бою. Насправді поціновувачів баранини немало і в західній частині Європи. Наприклад, в Англії улюбленою королівською стравою були тюфтельки з баранини на яєчному жовтку. А у Давньому Римі м’ясо ягнятка відварювали в жирному молоці з ложкою меду й подавали на стіл у дні шанування імператорів.
Сьогодні продаж баранини досі актуальний. Хоча це м’ясо доволі жирне, у ньому міститься мінімум холестерину, порівняно зі свининою. Воно насичене фосфором, магнієм, натрієм, кальцієм, калієм, вітамінами групи В. А баранячий жир має лікувальні властивості. Якісну м’ясну продукцію можна купити в магазині «М’ясний рай». Зараз тут діє акція: з 15.04 по 21.04 – мінус 20 % на всю баранину. Неодмінно скористайтеся вигідною пропозицією!
Коли мова йде про страви з баранини, то найперше згадується плов
Вважають, що баранина має важкий смак, тому її остерігаються готувати навіть досвідчені кулінари. Секрет цих страв полягає в правильному приготуванні. Дотримуючись пропорцій спецій і способів обробки, смак м’яса значно пом’якшується, перетворюючись на ласу страву.
Приготування плову схоже на справжнє мистецтво. Найкраще страву готують у східних країнах, їхнім мешканцям знайомі нюанси баранини та особливості її приготування. Але ми все ж спробуємо доторкнутися до чарівної азіатської кухні й приготуємо не менш смачний ароматний плов.
Для приготування плову з бараниною знадобляться такі продукти:
- 1 кг баранини з прожилками курдюка;
- 4 ріпчасті цибулини;
- 2 морквини;
- 1 кг рису продовгуватої форми або спеціально для плову;
- 2 ст. л. зіри, 2 ст. л. барбарису, 2 ст. л. куркуми, 1 ч. л. духмяного перцю, сіль. Не купуйте вже готової суміші спецій для плову на ринку (таджики вам обов’язково її запропонують);
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 2 зубчики часнику.
Як ви переконалися, представлено стандартний набір продуктів. Уся хитрість полягає в тонкощах готування. Потрібно взяти каструлю з товстим дном або казан. У ємності розігріваємо рослинну олію. Нарізаємо півкільцями цибулю та обсмажуємо до утворення золотистої скоринки. Згори викладаємо м’ясо, порізане на невеличкі шматочки, обсмажуємо близько 5–7 хвилин до утворення скоринки. Потім викладаємо моркву, крупно нарізану соломкою. Солимо, перчимо, додаємо спеції. Зменшуємо вогонь і додаємо кип’яток так, щоб вода повністю закрила овочі та м’ясо. Тушкуємо близько 40 хвилин під закритою кришкою.
Поки готуються продукти, ретельно промиваємо рис і викладаємо поверх м’яса. Якщо вода випарувалася, додаємо так, щоб її рівень був на 1 см вище за крупу. Ні в якому разі не перемішуємо. Доводимо до кипіння й залишаємо томитися під закритою кришкою на тихому вогні близько 20 хвилин. За цей час бульйон повністю просочить рис. Потім додаємо у страву зубчики часнику і знову готуємо 20 хвилин.
Перед подачею на стіл продукти перемішуються. З кожним днем страва стає насиченішою і смачнішою.
Страва для справжніх чоловіків: баранина по-турецьки
Коли готують чоловіки, вони прагнуть максимально спростити процес приготування, але в результаті виходить смачна гарна страва. Наступний рецепт допоможе впоратися з поставленим завданням за лічені хвилини.
Для приготування баранини по-турецьки знадобляться наступні інгредієнти:
- 700 г баранини (задня частина);
- 1 болгарський перець;
- 2 помідори;
- 2 ріпчасті цибулини;
- 50 г вершкового масла;
- сіль, перець, чебрець (на смак).
Ставимо сковороду на сильний вогонь, розтоплюємо вершкове масло. Викладаємо ріпчасту цибулю, порізану великими півкільцями, болгарський перець і помідори. Обсмажуємо до стану рагу. Як варіант, можна використовувати кабачки, порізані кубиками. Не рекомендуємо закривати сковороду кришкою, щоб утворений сік випарувався.
Потім викладаємо на сковороду порізане на шматочки м’ясо. На сильному вогні обсмажуємо продукти до появи на м’ясі апетитної скоринки. Весь процес займає не більше 5–7 хвилин. Потім солимо, перчимо й додаємо інші спеції, накриваємо сковороду кришкою, зменшуємо вогонь і даємо страві потушкуватися близько 20 хвилин, не більше. М’ясо подаємо на стіл із зеленню та овочами.
Старовинний французький рецепт приготування баранини
Ми вже писали вище, що баранину подавали на столи європейських вельмож. Змінювався лише принцип її приготування: аристократи не можуть обійтися без шику, навіть стоячи біля гарячої плити.
Нам знадобляться такі інгредієнти:
- 1 кг баранини на кісточці (можна взяти м’ясо будь-якої частини баранця – важливо, щоб воно було на кістці);
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 20 г вершкового масла;
- 150 мл коньяку;
- 15 зубчиків часнику;
- сіль і перець на смак;
- листя свіжої м’яти.
У глибокій сковороді нагріваємо рослинну олію та розтоплюємо вершкове масло. Викладаємо шматки баранини і на сильному вогні обсмажуємо з кожного боку до утворення золотистої скоринки. Потім робимо вогонь тихше і акуратно вливаємо 150 мл коньяку, додаємо часточки часнику. Накриваємо м’ясо пергаментом або папером для випічки, закриваємо кришкою й залишаємо тушкуватися на повільному вогні близько 2–2,5 годин. Готове м’ясо викладаємо на велику тарілку, посипаємо сіллю та перцем, прикрашаємо листям м’яти.
Ще один варіант приготування страви з коньяком. Ми вирішили не оформлювати його як окремий рецепт, щоб ви бачили різні способи приготування з однаковими інгредієнтами у тих самих пропорціях. Зубчики часнику обсмажуємо на рослинній олії буквально одну хвилину. У жароміцну ємність викладаємо шматки баранини, заливаємо коньяком. Потім підпалюємо алкоголь і чекаємо, поки він вигорить. Далі посипаємо м’ясо обсмаженим часником, солимо, перчимо та щільно закриваємо фольгою. Ставимо в духову шафу на 1,5–2 години, випікаємо за температури 180 градусів. Баранина випікається у власному соку. Виходить дуже смачно, до того ж без усіляких клопотів.
Щоб страва вийшла не лише смачна, а й гарна, готуйте її із задоволенням! Смачного!