Куряче філе: доступний делікатес і паличка-виручалочка для господині
Куряча грудка – найбільш ніжна і смачна частина курочки. І найпопулярніша. «Біле» м’ясо курки використовують для приготування різноманітних страв: супів, рагу, котлет, відбивних і, навіть, паштетів і шашликів. Тому попит на філе курки в м’ясних магазинах залишається незмінно високим в будь-який час року і тільки ще більше зростає в період свят і сезон пікніків.
Але найбільш затребуване куряче філе серед прихильників здорового способу життя. І це не дивно.
- Грудка птиці порівняно з іншими частинами тушки, містить набагато менше жирів і набагато більше білка. Відповідно ви легко можете вжити добову норму м’яса, не навантажуючи організм шкідливим холестерином;
- Спортсмени вважають за краще філе як джерело протеїнів. А ще, як легкозасвоюваний продукт, що не створює тяжкості в шлунку і дозволяє максимально швидко повернутися до тренувань після перекусу.
Але, напевно, найбільше люблять і цінують грудку ті люди, в завдання яких входить швидко і смачно нагодувати своїх домашніх або гостей – господині і кухарі. Як кулінарний продукт філе курки має низку незаперечних переваг:
- Грудку найпростіше обробляти, шкірка з неї знімається одним рухом, а кістки легко відділяються за допомогою гострого ножа. Утворені шматки можна готувати цілком, а можна перетворити в заготовки для приготування інших страв;
- Філе готується дуже швидко і чудово поєднується з будь-якими гарнірами, овочами і соусами. Тому страви з нього можна готувати на сніданок, обід і вечерю. До того ж ніжне куряче м’ясо відмінно підходить для приготування сендвічів, якими найкраще втамувати голод на роботі або під час тривалої прогулянки;
- Курячі грудки з задоволенням їдять все, навіть маленькі діти. Це, до речі, один з перших прикорму, які дозволено вводити в раціон дітей до року.
Так що куряче філе можна по праву вважати універсальним продуктом. І обов’язково використовувати для приготування смачних і корисних страв принаймні кілька разів на тиждень.
Суп з курячої грудки зі щавлем
Легкий, дієтичний без зажарки і зайвого жиру. Ваші домочадці обов’язково оцінять цей супчик і попросять приготувати його ще не один раз.
На чотири порції яскравого, наваристого, смачного першого страви нам знадобиться:
- 1 куряче філе
- 4 середні картоплини
- 2 столові ложки рису
- 4 яйця
- 1 середня морква
- 1 пучок зеленої цибулі
- 1 пучок щавлю
- трохи кропу або петрушки
- сіль за смаком.
Грудку заливаємо двома літрами холодної води, даємо закипіти, знімаємо піну і варимо протягом 20 хвилин на середньому вогні. Виймаємо з каструлі і залишаємо остигати. Після чого нарізаємо акуратними шматочками, обов’язково поперек волокон. Бульйон проціджуємо, доводимо до кипіння, додаємо м’ясо, нарізану часточками картоплю, натерту на крупній тертці моркву і промитий рис. Варимо близько 15 хвилин. Картопля за цей час повинна легко проколюватися виделкою. Солимо до смаку. Висипаємо рубаний лук і продовжуємо варити ще хвилин п’ять. Яйця розбиваємо віночком в глибокому посуді і виливаємо тонкою цівкою в суп. Відразу ж додаємо порізаний щавель. Всі разом кип’ятимо не більш двох хвилин. Вимикаємо і посипаємо зеленню кропу або петрушки.
Подаємо з житнім хлібом і сметаною.
«А-ля Строганофф» з курячої грудки
Знаменитий беф-строганофф це звичайно дуже смачно, але не завжди під рукою знайдеться парна телятина для його приготування. Курка набагато доступніше, і готується швидше. Чому б не спробувати?
Для нашої імпровізації знадобиться:
- 2 курячі грудки
- 1 цибулина
- 2 столові ложки борошна
- 1 столова ложка паприки
- 2 столові ложки томатної пасти
- 4 столові ложки рослинної олії
- 1 стакан сметани
- сіль, суміш перців мелена, лавровий лист за смаком.
М’ясо ріжемо брусочками поперек волокон. У глибокій сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо шматочки філе до рум’яної скоринки. Виймаємо на тарілку, солимо і перчимо. На тій же сковороді пасеруємо цибулю, висипаємо в нього борошно і кілька разів ретельно перемішуємо, не знімаючи з вогню. Додаємо паприку, розмішуємо і вливаємо 3 склянки гарячої води або, якщо є, курячого бульйону. Даємо закипіти, викладаємо в сковороду шматочки курки, лавровий лист і томатну пасту. Тамуємо на повільному вогні до готовності м’яса. При необхідності досолюємо. Вливаємо склянку сметани, доводимо до кипіння і вимикаємо.
Подаємо з картопляним пюре і салатом зі свіжої капусти. Або з вашим улюбленим гарніром.
Незвичайні рулетики з курячого філе з апельсином
Хочете здивувати гостей? Для початку підготуйте такі інгредієнти:
- 2 великі курячі грудки
- 2 апельсина
- 2 курячих яйця
- по 3 столові ложки волоських горіхів, борошна і панірувальних сухарів
- 100 грам вершкового масла
- півсклянки олії
- суміш мелених перців і сіль за смаком.
Філе очищаємо від шкірки і відокремлюємо від кісток. Акуратно нарізаємо впоперек волокон пластинками товщиною 8-10 міліметрів. Шматочки злегка відбиваємо, солимо і перчимо. Апельсин розбираємо на часточки. У кожну відбивну загортаємо скибочку апельсина, шматочок масла і трохи подрібнених горіхів. Сколюємо в двох місцях половинками зубочисток, щоб наші рулетики тримали форму і обвалюють спочатку в борошні, потім мачає в збиті яйця і паніруємо в сухарях. Смажимо на олії до отримання рум’яної скоринки. Потім виймаємо наші імпровізовані шпажки, викладаємо рулетики в деко і поміщаємо в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин.
Подаємо з гострим медовим соусом і гарніром з кус-куса.
Гречана каша з курячим філе «на швидку руку»
Якщо у вас на приготування обіду не більше 40 хвилин, скористайтеся наступним рецептом. Одну курячу грудку відокремлюємо від шкірки і кісток і нарізаємо кубиками величиною в 3-4 сантиметри. Заливаємо чотирма склянками води, доводимо до кипіння, знімаємо піну і проварюємо ще 5 хвилин. Стакан гречаної крупи добре промиваємо і висипаємо в бульйон. Наливаємо туди ж 2 столові ложки рослинної олії, додаємо одну велику очищену цибулину, сіль, лавровий лист і чорний перець за смаком. Варимо на повільному вогні до повного википання бульйону. В кінці відправляємо в каструлю шматочок вершкового масла. Поки вариться гречка встигаємо приготувати улюблений овочевий салат і накрити на стіл.
Смачно, швидко і неодмінно сподобається вашим домочадцям. Тільки не забувайте, що для приготування корисних дієтичних страв потрібно купувати виключно свіжі продукти, такі як куряче філе в магазині М’ясний рай. Купуючи нашу продукцію ви впевнені в тому, що купуєте добірне якісне м’ясо.
Найкраще куряче філе чекає вас в магазині М’ясний рай.