Індичка на День подяки – традиція, відома всьому світу
Таке дивовижне свято, як День подяки, святкується тільки у двох країнах світу. Але знають про нього якщо не всі, то багато мешканців інших країн. Чого лише варті фільми із захопливим сюжетом про це свято, коли вся сім’я збирається за одним великим столом. І як би доля не розкидала рідних по світу, в День подяки всі мають бути разом.
Що може бути краще за посиденьки з близькими в затишних умовах за розкішним святковим столом? Центром святкування і справжнім символом є індичка на День подяки. Без цієї страви дух свята просто зникне, а атмосфера буде зовсім не урочистою.
Чому б нам не запозичити такої милої сімейної традиції? Адже немає нічого складного в тому, щоб приготувати птицю, яка, до речі, не просто смачна, а й корисна. А саму подію використати як додатковий привід з’єднатися з сім’єю. Сучасне життя не завжди дозволяє бачити рідних, але завдяки такій традиції ви зможете не лише смачно поїсти, а й відчути справжній затишок сімейного вогнища.
Така страва, як індичка, не просто класична їжа. Приготування, подача – справжній ритуал, що наповнює дім неймовірно теплими емоціями.
Лише уявіть, що вже цього року можете зібрати всіх за одним столом. А родзинкою цих милих домашніх посиденьок стане чудово приготована індичка. Після такого вечора одна згадка про цю страву, її аромат, де б він не з’явився, переноситиме всіх учасників сімейної вечері в ті затишні часи. І кожен буде із захопленням згадувати чарівний смак головної страви цього вечора.
Шукаєте рецепт індички на День подяки? А птицю вже підготували?
Будь-яка страва починається з вибору підхожого продукту. Адже саме від цього залежать смакові якості готового гастрономічного вишукування. Всім відомо, що тушка такої птиці доволі велика. Але індичку великих розмірів теж не дуже легко знайти. Та й дуже велика птиця може просто не влізти в духову шафу.
Обираючи тушку, варто виходити з кількості гостей і потрібного об’єму м’яса на кожного. Оптимальний розрахунок – 500 г на одну персону. Звичайно, якщо у вас сім’я з 20 осіб, варто задуматися про придбання двох птиць.
До речі, коли не знаєте, де придбати якісний продукт, не витрачайте часу на пошуки, тому що в магазині «М’ясний рай» завжди є свіже м’ясо в асортименті. І замовити потрібну кількість індичатини можна навіть у режимі онлайн.
Перш ніж активно шукати рецепт індички на День подяки, потрібно купити підхожу тушку. В ідеалі це має бути не заморожена, а охолоджена свіжа птиця. Купити її потрібно заздалегідь, хоча б за добу до приготування. Важливо, щоб структура птиці була однорідною, пружною і цілісною, не мала ніяких видимих ушкоджень. Неприємний різкий запах свідчить про несвіжість м’яса, і таку птицю споживати категорично заборонено. Також важливо звернути увагу на колір шкіри. Вона має бути світлою, без синців.
Наступний етап після вибору й купівлі – маринування. Знадобиться багато часу для того, щоб тушка встигла повністю й добре промаринуватися. І будьте готові до того, що на запікання піде не менше 7 год. Але, повірте, готовий результат вартий кожної витраченої хвилини.
Процес приготування індички на День подяки – справжній ритуал
Мало того, що потрібно дуже відповідально підійти до вибору такої основної страви на святковому столі, треба ще правильно її приготувати. Існують і правила подачі. Звичайно, кожен може вигадати свій оригінальний спосіб презентації, але головна магія в тому, щоб із року в рік, з покоління в покоління передавалася така цікава традиція.
Саме тому в оригіналі подають ароматну птицю на великому підносі. Якщо маєте посуд, що вважається для вашої сім’ї справжньою реліквією, це ідеальний варіант. Розкішне різьблення, прикраси й малюнки на посудині – великий плюс. Процес приготування індички на День подяки та її подача на стіл – магічне таїнство з’єднання всіх рідних.
Тому не шкодуйте й не ховайте в дальній куток антресолей «сімейну» посудину. Нехай у вашій сім’ї стане традицією подавати запечену індичку саме в цій тарілці.
Крім прекрасної подачі, такий вечір має завжди супроводжуватися милою, теплою атмосферою. Заздалегідь підготуйте сімейні альбоми, вигадайте якість цікаві ігри, що продовжать вечір після пишного застілля. І головне – насолоджуйтеся найочікуванішим і найкращим днем у році. А він, безумно, буде таким, адже ніщо не може зрівнятися з чудесним часом, проведеним у колі найрідніших.
Обираємо маринад для індички на День подяки
Способів підготувати м’ясо до запікання дуже багато. Кожен може трохи пофантазувати й вигадати власний рецепт маринаду, у якому птиця просочиться потрібними прянощами й стане ніжнішою. А можна зробити простіше, скориставшись перевіреними рецептами, які гарантують чудовий результат.
- Вважається найбільш наближеним до класики. Для цього потрібний яблучний сік без м’якоті, вода, часник, цукор, цедра апельсину, розмарин, сіль, перець, лавровий лист. Усі ці продукти змішати, поставити на вогонь і довести до кипіння. Після – дати охолонути й залити індичку так, щоб вона була повністю занурена в рідину.
- Цікавий варіант – гірчичний. Такий маринад для індички на День подяки готують рідше, а даремно. Для цього варіанту знадобляться такі інгредієнти: гірчиця в зернах, кориця мелена, перець чорний, соєвий соус, сметана, вода, улюблені спеції, сік лимона, цукор. Все, крім сметани, кинути в каструлю й довести до кипіння. Кисломолочний продукт змішати з тертим часником і ретельно змастити цією сумішшю птицю. Залишилося залити тушку рідиною та відправити в холодильник на 13–20 год.
- Найпростіший і найпопулярніший серед американців маринад: цукор, сіль, розмарин, лимон, вода, апельсин, на бажання улюблені спеції. У результаті вийде дуже ніжна, соковита й ароматна індичка на День подяки. З декількох цитрусових вичавити сік, а інші нарізати кільцями. Все змішати й прокип’ятити, дати охолонути, а потім залити птицю й поставити в холодне місце приблизно на добу.
Звичайно, можна вигадати свій особливий варіант, а можна для першого разу вибрати один із запропонованих. У будь-якому разі, кожен з них припаде вам до смаку!
Чи потрібна начинка для індички на День подяки
Після того, як птиця пролежала потрібний час у маринаді й настав час її запікати, потрібно вигадати, чим її нафарширувати. Адже мало того, що начинка має чудові смакові властивості, вона ще робить м’ясо соковитішим. Порожня запечена тушка може просто вийти сухуватою.
У якості начинки використовують найрізноманітніші продукти, починаючи з хлібних крихт, фруктів, овочів і закінчуючи кашами. Доволі часто додають горіхи та всі можливі цікаві прянощі.
Індичка на День подяки: рецепт начинки
Цікавий і незвичайний варіант. Для нього вам знадобиться: хлібець кукурудзяний, бекон, цибуля, горіхи, селера, розмарин, шавлія, бульйон курячий. Для початку потрібно висушити хліб, пізніше – обсмажити бекон, бажано не вершковому маслі. Горіхи добре просмажити. У бекон додати всі інші інгредієнти, крім бульйону і хліба. Горіхи змішати з сухарями й залити бульйоном, посолити, поперчити. Покласти овочі всередину птиці, а скраю викласти суміш із кукурудзяного хліба й горіхів, після чого зшити промежину птиці.
Ця начинка для індички на День подяки найпоширеніша, але якщо цей варіант вам не до душі, можете вигадати власний.
Хочете одразу приготувати основну страву і гарнір? Чому б і ні? У нас прийнято подавати з м’ясом картоплю. Чому б не використати її в якості начинки? Можна замість картоплі зварити кашу. Найчастіше для цього беруть гречку чи рис.
Доволі цікавий результат з неповторним ароматом буде, якщо нафарширувати тушку яблуками і айвою. Загалом, досить трохи бажання здивувати гостей, і на вашому столі буде не лише смачна, а й дуже оригінальна страва.
Декілька секретів, як приготувати індичку до Дня подяки
Те, що така страва просто не вийде без маринаду й начинки, зрозуміло. Але є ще одна умова, дотримання якої не менш важливе, – використання соусу. Він має бути кисло-солодкий, тому в оригінальному рецепті використовується журавлиний. Його варто готувати за годину до готовності страви, щоб охолонув. Подавати соус потрібно окремо від головної страви, в іншій посудині.
Для того щоб м’ясо вийшло соковитим і м’яким, важливо дати йому достатнього часу промаринуватися. Запам’ятайте, що не можна робити розрізів на тушці, адже через них не лише може ввібратися маринад, а й витекти весь сік.
Приготувати індичку до Дня подяки – ціле мистецтво. Потрібно постійно стежити за тим, щоб усе пропікалося рівномірно. Тому, якщо помітили, що грудинка ще білувата, а ніжки вже доволі підрум’янилися, накрийте їх фольгою.
Запікання в глибокій посудині – обов’язкова умова. Так, сік з м’яса витікатиме й залишатиметься на дні, а ви матимете можливість час від часу поливати ним тушку для більшої соковитості.
Не потрібно робити максимальну температуру в духовій шафі. Лише за середньої температури індичка зможе рівномірно пропектися, залишившись при цьому ніжною, соковитою і м’якою.
Дотримуючись цих нескладних порад, ви приготуєте дивовижну страву, яка потішить чудовим смаком і незабутнім ароматом.