Страви з курки. Просто – не означає одноманітно!
Треба терміново приготувати основну страву до приходу гостей? Необхідно нагодувати сім’ю? Немає часу готувати «м’ясо єдинорога» або вигадувати щось надприродне? У такі моменти незамінним продуктом стає курятина.
Варіантів страв, які можна приготувати з неї – неймовірна кількість. А якщо проявити трохи фантазії, то можна насолодитися справжнім гастрономічним шедевром. І, найголовніше, що м’ясо курки практично всім припадає до смаку, а зіпсувати його в процесі приготування дуже складно, мабуть, навіть неможливо.
Додайте до цього всього ще й той факт, що з усіх видів м’яса, це готується швидше за все. Загалом, в будь-якій незрозумілій ситуації саме цей продукт прийде вам на допомогу.
Найпопулярніші страви з курки у вашому щоденному раціоні
Говорячи про меню на кожен день, ми маємо на увазі страви, які не вимагають якихось особливих навичок приготування і не забирають багато часу. Але, в той же час, це повинно бути смачно, та ще, по можливості, корисно. Давайте ж розберемо, які м’ясні страви можна приготувати з курячої тушки:
- Різноманітні котлети – навіть якщо курка не є єдиним інгредієнтом або ви змішуєте фарш курятини, наприклад, з телятиною, це м’ясо все одно відчувається і грає свою роль.
- Ніжні тефтелі – тут навіть думати не варто про те, яке м’ясо брати, адже курятина, в поєднанні з іншими інгредієнтами буде дуже доречна.
- ароматні відбивні – беріть філейну частину курки, відбивайте її (тільки не сильно), трохи промаринується в приправах та готуйте в клярі. Часу мінімум, а результат – пальчики оближеш.
- Смачні голубці або долма. Хтось готує ці страви з іншими видами м’яса, але найніжніші голубці виходять саме з участю курятини.
- Соковиті пельмені. О Дааа! До речі, щоб цю саму соковитість максимально зберегти – не віддавайте перевагу лише білому м’ясу, сміливо додавайте і стегна.
- Насичений суп. Ви ж в курсі, що не тільки з телятини вийде наваристий бульйон. Навіть супові набори курки – це вже запорука класного супу.
- Ніжне суфле. Рецептів море, тому, вам навіть не доведеться сильно напружуватися, щоб знайти найбільш унікальний, який оцінять всі.
- Пиріг-курник. З цією стравою доведеться, звичайно, трохи повеселитися на кухні, але результат того вартий, безсумнівно.
- Гуляш. Абсолютна любов всіх м’ясоїдів. Страва, яку навчилися готувати з усіма видами м’яса, і курка, до нашого з вами спільного щастя, не стала винятком.
І це тільки перше, що спало на думку. Причому варіантів приготування тих же котлет може бути кілька: смачно буде запекти їх в духовці або відправити готуватися на пару. Можна просто обсмажити до золотистої скоринки. До речі, якщо говорити про скоринку, то можна з філе приготувати чудові котлети по-київськи! Ви ж в курсі, що саме це м’ясо – основа класичного рецепту ?!
Можна приготувати картопляне пюре зі смачним гуляшем – це дуже швидко і просто. Адже найпростіші страви з курки неймовірно полюбилися господиням. З ніжного філе курочки вийдуть соковиті відбивні, які сподобаються навіть дитині. Дитина просто обожнює сосиски? Тоді чому б не приготувати їй домашні, змішавши такі інгредієнти, як м’якоть курятини, яйце, молоко і спеції. Швидко, смачно, а головне – в сто разів безпечніше і корисніше, ніж сосиски з магазину.
Не меншою популярністю м’ясо цієї домашньої птиці користується і на святковому столі. Скільки рецептів салатів можна знайти з використанням смаженого або відварного курячого стегна або філе. Варто відзначити, що і ціна на даний вид м’ясного продукту значно нижче інших, що також впливає на те, що йому віддають перевагу в багатьох сім’ях.
Корисні й смачні страви з курки в мультиварці для тих, хто не любить «заморочуватися»
Важкий трудовий тиждень, постійний стрес і затримки на роботі, добре, що є час забігти в магазин по дорозі. А тут ще треба щось приготувати. Крім цього прибирання, прання і інших турбот навалилося? Знайома ситуація? Погодьтеся, що по закінченню таких трудових буднів особливо не хочеться стояти біля плити по кілька годин і ламати голову над приготуванням вечері. Хвала тим, хто придумав мультиварки. Закинув все, виставив режим, таймер і можна навіть подрімати в той час, поки «горщик» варить.
Після появи такої новинки, як мультиварка, на ринку побутової техніки, багато господинь встигли «поселити» їх на своїй кухні. Але от невдача, мало хто використовує їх. А чому? Та тому, що не так просто знайти рецепти страв. Але ж насправді ніяких рецептів і не треба.
Давайте розглянемо елементарний приклад. Як приготувати смачні страви з курки в мультиварці. Спочатку поговоримо про необхідні інгредієнти:
- курка (це і їжаку зрозуміло);
- всілякі овочі (які любите);
- каша (ну, наприклад);
- сіль і спеції за смаком;
- масло (за бажанням).
Плов в мультиварці – це щось неймовірне. Включаєте режим смаження, пасеруєте цибулю, моркву і м’ясо курочки. Потім заспиєте рис, доливаєте необхідну кількість води, включаєте на потрібний режим (у кого каша, у кого плов, тут залежить від моделі) і все! Забули про підготовку до звукового сигналу.
Хочеться чогось особливого? Тоді купуємо курочку, сметану і улюблені спеції. Все складаємо в чашу і ставимо на режим тушкування. Більш ніжного і соковитого гастрономічного м’ясного шедевру ви ще точно не їли! І, головне, що таке приготування курячого, та й не тільки, м’яса, не впливає на фігуру (якщо, звичайно, не вбухати туди вагон масла або сала), не займає часу і радує смаковими якостями!
Думаєте, що варене куряче м’ясо не принесе вам гастрономічного задоволення? Ми розповімо, які страви з вареної курки приведуть вас у невимовне захоплення!
Для більшості з нас відварене куряче м’ясо – це виключно дієтичний продукт, який вживають люди в період одужання і при ЗСЖ. Ну, що ж, ми готові розвіяти цей міф.
Ви недавно варили холодець або бульйон, і у вас залишилася величезна кількість вареної курятини? Ви не знаєте, куди можна «притулити» це прісне м’ясо? Все дуже просто. Приготувати щось особливе для святкового столу. Найближчим часом свято не намічається? Тоді покладіть його в морозильну камеру, а коли настане момент, скористайтеся одним із найсмачніших рецептів: «Рулет з лаваша». Що для цього знадобиться:
- тонкий лаваш (звісно ж);
- майонез (для прихильників ЗСЖ підійде сметана);
- плавлений сирок;
- відварна курочка (яка завалялася в морозилці).
Решта інгредієнти – на ваш розсуд. Намазали лаваш майонезом, потерли зверху сир, виклали м’яско, можна додати моркви по-корейськи, зелені або свіжі овочі. Скрутили все в рулет і відправили в холодильник. Після декількох годин нарізали порційно і вуаля, найфантастична страва готова. Але невеликау порада. Не думайте, що одного рулету вистачить. Ця закуска першою розлетиться за лічені секунди.
Які ще страви з вареної курки можуть порадувати вас? Звичайно ж, салати. А рецептів їх сила-силенна, на будь-який смак і гаманець. Таким ніжним і нейтральним м’ясом можна замінити будь-яке м’ясо в салаті, якщо ви сидите на дієті або просто не особливо полюбляете жирне м’ясо. А які смачні виходять млинці, фаршировані ніжною вареної курочкою!
Є час і бажання трохи постояти біля плити? Тоді беріть ваше відварне м’ясо і готуйте курник з грибами і куркою. Від такої смакоти не відмовиться ніхто.
Хочете нагодувати дитину? Тоді зробіть картопляні зрази з начинкою з ніжної вареної курячої м’якоті. Загалом, застосування цього продукту можна знайти завжди, було б бажання!
Бенкет на весь світ – страви з курки в духовці!
Ви взагалі можете уявити собі святковий стіл без курочки із золотистою скоринкою? Ось і ми не можемо. Соковита, ніжна, рум’яна, вона завжди є бажаним «гостем» на новорічному та різдвяному столі. Та що там, будь-які посиденьки не обходяться без запеченої курки. І, здавалося б, як можна кожен раз дивувати новим смаком однієї і тої ж страви? А все дуже просто! Це завжди нова страва, хоч і готується однаковим способом.
Залежно від того, чим фарширована тушка, чи фарширована взагалі, з якими спеціями вона відправляється в духову шафу, буде змінюватися і її смак. Ви коли-небудь фарширували курячу тушку рисом або гречкою? Це ж просто фантастика! Каша виходить шалено смачною і ароматною. Ви не можете жити без картоплі? Тоді вам сподобається рецепт такої страви з курки в духовці:
- маринуємо курку в кефірі (можна тушку, а можна окремі частини);
- чистимо, миємо й нарізаємо часточками картоплю;
- посолити, поперчити всі інгредієнти перед запіканням;
- помістити в рукав;
- запікаємо до золотистої скоринки.
Відкриємо вам секрет, щоб картопля вийшла мега ароматною, можна додати трохи орегано. Це ідеальне доповнення для цієї страви.
Варто відзначити, що приготування курятини шляхом запікання не така вже й клопітке. Відправив в духовку і забув до моменту готовності. Такий варіант ідеальний, коли «гості на порозі». Поки по квартирі розходяться запаморочливі аромати, ви встигнете навести порядок в квартирі і навіть носик собі припудрити.
Феєрія смаку на вашому столі – страви з копченої курки
Саме по собі копчене м’ясо – це щось дивовижне. Легкий димчастий аромат, соковите м’ясо – просто ідеально для святкового столу. Для багатьох копчена курочка – це головна страва, яка не вимагає додаткових дій. Доповнити стіл можна гарніром, овочевими нарізками, рибкою і салатами. І все, гості задоволені, а господиня повна сил, які не витрачала на багатогодинну роботу біля плити.
Але не варто думати, що це – єдиний варіант подачі копченого курячого м’яса. Хочете здивувати домочадців і гостей смачним салатом? Тоді замініть шинку в ньому на куряче копчене стегно. Ідеально використовувати такий продукт для приготування ароматної і ситної солянки. Всі страви з копченої курки мають виражений смак і вносять особливу нотку. Так, простий «Цезар» придбає зовсім інший смак, якщо замінити просте філе на копчене.
Але це далеко не єдина страва, в яких копчене м’ясо курки буде просто незамінне:
- ситний і наваристий гороховий суп;
- усілякі рулети;
- пиріжки з м’ясом;
- листкові конвертики з куркою і грибами.
А тушкована капуста з копченими стегенця виходить неземна! Полюбляете домашню шаурму? Тоді спробуйте приготувати її з копченою курятиною. Гастрономічний екстаз вам забезпечений! Варто зауважити, що калорійність копченої курячої грудки всього 117 ккал на 100 гр. Низька жирність, високий вміст білка і вітамінів А, В і РР робить його незамінним в раціоні спортсменів.
Різноманітні страви з тушкованої курки – відмінне рішення для вашого раціону
М’ясо, яке піддається тривалому томлінню на слабкому вогні, особливою ніжне. І це стосується будь-якого виду м’яса. Ну, а якщо говорити про курятину, то вона і зовсім тане в роті. Біле м’ясо курки ніколи не буде сухим, якщо його пушкувати зі сметанним соусом або овочами. У першому варіанті досить багато калорій, враховуючи жирність сметани. А ось страва з овочами ідеально підійде для тих, хто дотримується дієтичного харчування.
Використовувати для такого методу готування найкраще стегна і гомілки. Не менш смачними вийдуть і крильця, правда вони чомусь завжди просяться на сковорідку, щоб покритися золотистою і хрусткою скоринкою. Взагалі, страви з тушкованої курки дуже смачні. Варто обов’язково приготувати м’ясо з картоплею, а якщо є бажання, то без проблем можна зробити домашню тушонку, яка приведе вас у захват.
Дуже смачно виходить тушкована курка по-азійськи. Для такого варіанту необхідний соєвий соус або теріяки. Ріжете тушку на шматочки, додаєте кабачки, брокколі, солодкий перець і моркву. Все трохи пасеруємо, а потім залишаємо тушкуватися на повільному вогні.
Якщо ви шукайте вдалий спосіб приготування курки для всієї родини, то вибирайте тушкування. Ніжне, соковите, ароматне м’яско припаде до смаку навіть маленьким гурманам. А якщо ви очікуєте приходу гостей, то спробуйте приготувати Чахохбілі з курятини. Таким чином, ви отримаєте нежирну, з яскравим смаком і неповторним вираженим ароматом грузинських традицій вечерю.