А що, якщо на святковий обід приготувати баранячу ногу?
Запечена бараняча нога може стати головною стравою на святковому столі. Вона не тільки приголомшливо виглядає, а й має оригінальний смак, яким захоче поласувати кожен.
Ця частина тушки барана характеризується найменшим вмістом жиру, тому потребує особливого способу приготування. Але, найперше, важливо грамотно дібрати м’ясо. Воно має бути свіже, мати світлий колір і бути без специфічного запаху. Бараняча нога в магазині «М’ясний рай» має сертифікати якості. Ви можете бути впевнені, що купуєте тушку молодого баранця. Для улюблених клієнтів у магазині діє акція: з 15.04 по 21.04 – мінус 20 % на всю баранину. Це ваш шанс приготувати приголомшливий обід для двох, сім’ї або великої компанії.
Баранячу ногу готують різними способами: варять, тушкують, запікають у духовці та на вогнищі, в’ялять і готують на пару. Кожна страва цікава по-своєму, але безпрограшним варіантом є запечене м’ясо. Цим ми сьогодні і займемося!
Звичайно, ви зможете запекти баранячу ногу в духовці!
Головний секрет приготування баранячої ніжки в духовці – її маринування у спеціальному соусі. Використовувані інгредієнти насичують м’ясо смаком, і в результаті виходить ароматна пікантна страва, яка викличе багато приємних відчуттів.
Нам знадобляться такі продукти:
- 1–1,5 кг баранячої ноги або тільки її широка частина (на тривалість приготування це не вплине);
- 1 морквина;
- 2–3 зубчики часнику;
- сіль і перець на смак;
- 1 ст. л. гірчиці;
- 50 мл оливкової олії;
- 50 г пряних трав (рекомендується використовувати чебрець, розмарин, материнку).
Для запікання в духовці нам знадобиться рукав.
- Готуємо м’ясо до маринування. Прибираємо хрящики й непотрібний жир, грубі волокна. Моркву очищуємо від шкірки й надрізаємо дрібними брусочками. У тушці робимо невеликі надрізи та кладемо в них моркву й зубчики часнику. Досить зробити 20–25 надрізів, щоб повністю нашпигувати ніжку.
- Маринад готуємо так. Пряні трави перемішуємо, додаємо сіль і перець, гірчицю та 2 ч. л. оливкової олії. Отриманим міксом натираємо баранячу ногу й викладаємо у ємність для подальшого маринування. Досвідчені кулінари наполягають на маринуванні продуктів близько 12 годин. Але якщо часу замало, то досить однієї години. Тільки для цього загорніть м’ясо у фольгу.
Важливо! У якості маринаду також можна використати червоне напівсухе вино. Ним згори поливають тушку й залишають маринуватися травами й овочами.
- Перед запіканням розігріваємо духовку до 250 градусів. М’ясо викладаємо у рукав, кінці якого прищеплюємо спеціальними затискачами. Згори зробіть декілька надрізів, щоб виходило повітря і на ніжці утворилася апетитна скоринка.
- Запікати потрібно близько 1,5 години. Цікавий момент: кожні 10–15 хвилин потрібно знижувати градус жару. У результаті ви отримаєте ніжно запечене м’ясо.
На гарнір до баранячої ніжки варто подавати картопляне пюре або картоплю, запечену по-селянськи, свіжі овочі.
Оберіть соус, який вам хочеться
До східної страви ми радимо подавати і східний соус. Для нього знадобляться свіжі овочі та спеції:
- 1 болгарський перець;
- 3 помідори;
- 1 перець чилі;
- 5 листків базиліку;
- 100 г кропу;
- 100 г петрушки;
- 100 г коріандру;
- 1 ч. л. гірчиці;
- сіль і перець на смак.
Всі інгредієнти ретельно подрібнюємо й вимішуємо. Готовий соус ставимо в холодильник, щоб настоявся, і подаємо до столу охолодженим.
Ще один східний соус, який у наших краях став рідним, – ткемалі. Для його приготування знадобиться:
- 4 сливи;
- 1 гіркий червоний перець;
- 100 г кропу;
- 0,5 ч. л. цукру;
- 5 листків свіжої м’яти;
- 100 г коріандру;
- 4 зубчики часнику.
Сливи подрібнюємо в блендері та відправляємо на тихий вогонь. Після закипання додаємо подрібнений часник, зелень, гострий перець, сіль і цукор. Знімаємо з вогню, охолоджуємо та відправляємо у блендер для створення однорідної маси.
Відмовитися від використання пікантних соусів до баранячої ніжки неможливо. Вони додають страві особливого смаку й аромату. Тренуйтеся, експериментуйте, фантазуйте – і ваші страви неодмінно стануть найкращими!