Курячі гомілки: вишукана дієта і дієтичні вишукування
Просто, швидко, красиво і смачно. Саме так кажуть кухарі про знайомі всім нам курячі ніжки. І з ними важко не погодитися. Курячі гомілки – основа найпопулярніших страв як в кафе швидкого харчування, так і в кращих ресторанах європейської кухні. Звичайно ж такий попит сприяє появі великої кількості кулінарних рецептів з використанням стегенець.
А тут дійсно величезний простір для творчості. Смак курятини гармонійно поєднується з будь-якими крупами, овочами, зеленню, фруктами і навіть ягодами. Тому страви з курячих ніжок доречні під час практично будь-яких дієт, а також в раціоні спортсменів, які традиційно стежать за вмістом білків, жирів і вуглеводів в своєму меню.
Що стосується дитячого харчування, то дієтологи рекомендують перш ніж готувати стегенця, зняти з них шкірку. В іншому ж, м’ясо курячих гомілок є ідеальним джерелом заліза, калію, кобальту, калію, натрію і магнію, життєво необхідних зростаючому організму.
Ще одним незаперечним плюсом стегенець є велика соковитість в порівнянні з м’ясом тієї ж грудки. Адже саме через сухість багато дітей не люблять “біле” м’ясо. У той же час курячі ніжки маленькі непосиди вживають з великим задоволенням. І з величезним апетитом. Великі “діти”, до речі, теж.
Курячі ніжки “Рецепт з дитинства”
Багато молодих мам помилково вважають, що дітям можна давати тільки відварне м’ясо. Насправді здорових дітей вже з року можна переводити на “загальний стіл”. І починати слід з тушкованого м’яса і овочів.
Отже, для “по-дитячому” смачного м’ясного рагу нам знадобиться:
- 8 курячих ніжок без шкірки
- 1 велика цибулина
- 4 зубчики часнику
- 1 велика морква
- 1 червоний солодкий перець
- 4 столові ложки рослинної олії
- 1 чайна ложка солі
- суміш перців горошком і зелень за смаком
М’ясо промиваємо і добре обсушуємо. Овочі нарізаємо великими кубиками (маленькі діти люблять їсти яскраву їжу і люблять великі шматочки, які можна взяти просто руками). На невеликому вогні тушкуємо в глибокій сковороді цибулю з часником протягом 3 хвилин, потім додаємо моркву і перець, продовжуємо тушкувати ще стільки ж, викладаємо зверху натерті сіллю курячі ніжки, посипаємо зернами перцю і заливаємо все разом окропом так, щоб вода облила м’ясо. Накриваємо сковороду кришкою і залишаємо на мінімальному вогні на 30 хвилин. В середині приготування м’ясо перевертаємо. Поки гаситься м’ясо готуємо гарнір. Підійде будь-яка крупа, зварена на воді або бульйоні з невеликою кількістю вершкової або рослинної олії. Готові курячі ніжки подаємо разом з овочами (не забуваємо вибрати зерна перцю), з якими вони гасилися, гарніром і салатом із зелених овочів. Виходить по-дитячому смачно, ситно і корисно.
Курячі ніжки з червоною капустою
Червонокачанна капуста традиційно використовується в сирому вигляді як салат. Готувати її як гарнір наважуються лише деякі. А даремно. Страви з неї відрізняються барвистістю, насиченим смаком і особливою пікантністю.
Для приготування “фіолетового” капусняку нам знадобиться:
- 8 курячих гомілок
- 1 кілограм червоної капусти
- 1 цибулина
- 1 морква
- 2 яблука кислих сортів або 100 мілілітрів червоного напівсолодкого вина
- 2 столові ложки лимонного соку
- 70 мілілітрів рослинного масла
- сіль, цукор, перець і зелень за смаком
Для початку дрібно шаткуємо капусту, посипаємо її сіллю, додаємо трохи цукру, лимонний сік, добре обминаємо і залишаємо на 15 хвилин. Потім розігріваємо олію і обсмажуємо на ній курячі ніжки до золотистого кольору. Додаємо до них нарізані крупною соломкою цибулю і моркву і тушкуємо все під закритою кришкою близько 10 хвилин. Висипаємо в каструлю капусту, зерна чорного, зеленого або рожевого перцю викладаємо четвертинки яблук або доливаємо вино. Вливаємо 200 мілілітрів гарячої води, накриваємо сковорідку кришкою і готуємо на мінімальному вогні близько 40 хвилин. Можна на цей час відправити блюдо в розігріту до 180 градусів духовку. При подачі посипаємо зеленню. Як гарнір добре підходить кус-кус або молода відварна картопля.
Курячі ніжки зі щавлем
Щавель більшість українських кухарів розглядає виключно як інгредієнт для “зеленого” борщу. А ось у французькій кухні його дуже люблять використовувати в якості доповнення до тушкованого м’яса. І цьому існує логічне пояснення. Листя щавлю містять велику кількість кислоти, що сприяє швидкому приготуванню м’яса. А значить в ньому зберігається більше корисних речовин. І смак виходить просто божественний, ніжний, з легкою кислинкою і приголомшливим ароматом.
Щоб долучитися до французької кухні нам знадобиться:
- 10 курячих ніжок
- 2 пучка щавлю
- 2 столові ложки вершкового масла
- 2 столові ложки рослинної олії
- 100 мілілітрів яблучного соку
- 100 мілілітрів вершків
- сіль, білий або рожевий перець
Курячі гомілки обсмажуємо в сотейнику на суміші оливкової та вершкового масел до зарум’янювання. Щавель рвемо руками на великі шматочки, висипаємо в м’ясо і прогріваємо під кришкою близько 5 хвилин. Вливаємо в сотейник сік, вершки, додаємо сіль і перець. Тушкуємо м’ясо на невеликому вогні близько 10 хвилин. До столу подаємо з гарніром з нешліфованого рису і кружечками помідорів.
Курячі ніжки в кефірі
У кожної господині є свій рецепт-виручалочка на випадок, коли готувати ну зовсім немає часу, а нагодувати сім’ю потрібно. Один із прийомів приготування обідів або вечерь без серйозних витрат часу – завчасне маринування м’яса з використанням кисломолочних продуктів.
Для смачного експрес-жаркого нам знадобиться:
- 10 штук курячих гомілок
- 1 стакан кефіру
- 1 столова ложка меленої паприки
- 2 гілочки чебрецю або розмарину
- 5 зубчиків часнику
- 1 стакан гречаної крупи
- 60 мілілітрів оливкової олії
- сіль, суміш перців мелена
Курячі ніжки слід замаринувати мінімум за 3 години до початку приготування. Можна це зробити навіть з вечора. М’ясо заливаємо кефіром, посипаємо сіллю і спеціями, добре перемішуємо і поміщаємо на нижню полицю холодильника. Безпосередньо перед приготуванням змащуємо олією керамічну або скляну вогнетривку форму, висипаємо в неї тонким рівномірним шаром гречку і викладаємо зверху ніжки разом з маринадом. Заливаємо все літром окропу і запікаємо 40 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Готовій страві даємо настоятися хвилин двадцять. Подаємо з салатом з пекінської капусти, огірків і помідорів.
Ось так дуже швидко і смачно можна нагодувати велику сім’ю. Залишилося заглянути в магазин М’ясний рай за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/product/golen-kurinaja/. Тут на вас чекають найсвіжіші і соковиті курячі ніжки. Купуйте для себе і своєї сім’ї тільки натуральні м’ясні продукти від кращих українських постачальників. І будьте здорові!