Як правильно готувати яловичину?
Яловичина – м’ясо не тільки смачне, але і корисне. Його рекомендують для харчування навіть тим людям, у яких є захворювання шлунково-кишкового тракту. Тим не менш, цей вид м’яса вважається «примхливим», часто яловичина виходить жорсткою в приготованому вигляді. А потрібно всього лише прислухатися до порад професійних кухарів, щоб готувати смачні страви з яловичини.
ВАРЕНА ЯЛОВИЧИНА
Найкорисніша яловичина – варена. Якщо вам рекомендовано дієтичне м’ясо або, наприклад, ви хочете зробити м’ясний салат, вам потрібно правильно зварити яловичину. Для цього необхідно закип’ятити воду, трохи посолити її, додати інші інгредієнти за смаком (перець горошком, сушену селеру, ріпчастуцибулю або цибулю-порей), а потім покласти окіст або лопатку великим шматком.
Опускаючи яловичину в окріп, ми зберігаємо в м’ясі всі соки. Потім на дуже повільному вогні потрібно варити м’ясо 1,5-2 години при закритій або трохи привідчиненій кришці. Можна варити і довше, так яловичина стане м’якою і ніжною.
Якщо ж ви хочете приготувати смачний суп з прозорим бульйоном, діяти потрібно по-іншому. Яловичина поміщається в каструлю з холодною водою, нагрівається на вогні, краще не сильному, а помірному. А після закипання вогонь зменшується на найслабший, і бульйон вариться не менше години.
Якщо ви використовуєте дрібні шматочки (можна покласти будь-яке м’ясо, з кісточками і сухожиллями), цього часу цілком вистачить. Великі шматки варять довше. У процесі варіння потрібно постійно знімати піну. А деякі кухарі навіть радять злити першу киплячу воду, залити яловичину чистою водою і знову закип’ятити. Так ви отримаєте прозорий гарний бульйон.
СМАЖЕНА І ТУШКОВАНА ЯЛОВИЧИНА
Якщо ви хочете приготувати яловичину на сковороді або запекти в духовці, її потрібно маринувати. Без підготовки ви ризикуєте отримати жорстке м’ясо. Звичайно, якщо ви впевнені у постачальнику і точно знаєте, що отримаєте ніжний шматок, можна спробувати тушити м’ясо без маринаду. Тоді краще використовувати соус і різати м’ясо на дрібні шматочки. Стандартна страва – бефстроганов з яловичини під соусом бешамель. Страва виходить ніжною і смачною.
Великі шматки, наприклад, у вигляді стейків, все ж вимагають маринаду. Ось кілька простих способів замаринувати яловичину:
- Взяти оливкову олію і соєвий соус в рівних пропорціях, додати за смаком прянощі (наприклад, «провансальську» суміш трав), можна влити чайну ложечку лимонного соку. Залишити яловичі стейки в маринаді на три години. Після можна смажити і тушкувати.
- У невелику кількість оцту додайте рослинне масло, чорний перець і сіль. Можна покласти сушений або свіжий часник. Залиште в такому маринаді яловичину на ніч в холодильнику. Вранці можна підсмажити стейки, вони будуть м’якими.
- Мед (100 мл) розведіть невеликою кількістю води, можна додати туди столову ложку соєвого соусу для гостроти. Обов’язково покладіть спеції, наприклад, «італійську» суміш з трав. Потрібно витримати яловичину в такому маринаді кілька годин, а потім – готувати.
- Винний маринад готується з сухого білого або червоного вина. У нього додають спеції за смаком. Можна змішати вино з невеликою кількістю оливкової олії, так маринад краще просякне шматки м’яса. Лише дві години – і можна приступати до готування!
ЯЛОВИЧИНА НА ГРИЛІ
Взагалі, яловичина найменше підходить для запікання на відкритому вогні. М’ясо виходить трохи сухуватим. Краще для цих цілей використовувати свинину або баранину. Але, якщо дуже хочеться барбекю або шашлик з яловичини, звичайно, можна приготувати і їх.
Найголовніше – досить довго маринувати таке м’ясо, не менше двох годин. Хорошим маринадом стануть суміші на основі оцту і оливкового масла. Вони зроблять яловичину м’якше. У процесі приготування можна поливати м’ясо маринадом.
Купити м’ясо можете звичайно ж у нас 🙂