М’ясо качки – користь та особливості приготування
Понад чотири тисячі років тому качине м’ясо стало одним з основних інгредієнтів в меню людей тієї епохи. До нашого часу воно зберігає свою актуальність в раціонах людей сучасного світу. Втім, на те є логічне і переконливе пояснення – такий продукт є корисним для організму з відмінними поживними властивостями та неперевершеними смаковими якостями. А ще з нього можна приготувати сотні самих різноманітних страв.
Тому багато магазинів намагаються розширювати свій асортимент, пропонуючи купити м’ясо качки, наприклад, ось тут. А покупці завжди не проти черговий раз поласувати крильцями, стегнами або качиною грудкою.
Чим корисне м’ясо качки
Одне з пояснень неймовірної популярності качиного м’яса – це його поживність. Один невеликий шматочок будь-якої частини качиної тушки містить приблизно 405 кКал на 100 грам продукту. При цьому така калорійність забезпечується вмістом основних поживних компонентів:
- жири – приблизно 37 г;
- білки – близько 16 г;
- вуглеводів міститься до 0,95-1,2 г.
Причому калорійність і поживність при різних способах приготування і в різних частинах тушки – різні. Наприклад, запечена качка має 307 кКал, а її варене м’ясо ще менше – всього 252 кКал. Смажене качине м’ясо містить 279 кКал, грудка без шкірки – 145 кКал. Найбільшою калорійністю відрізняється філе тушки після копчення – в ній міститься до 415 кКал.
Самою дієтичною качиною стравою можна вважати бульйон з будь-якої частини качиної тушки – в ньому концентрується невисока поживність, що не перевищує 25 кКал на 100 мл продукту.
Крім основних компонентів в качиному м’ясі в залежності від частини туші містяться не тільки поживні, а й корисні для роботи людського організму мінерали та вітаміни:
- калій;
- залізо;
- марганець;
- мідь;
- селен;
- цинк.
З вітамінів у м’ясі присутні вітамін А, вітаміни групи В (у повному складі), токоферол.
Завдяки цьому качине м’ясо здатне при декількох прийомах страв з його застосуванням позитивно впливати на відновлення імунної системи, підвищує працездатність, сприяє поліпшенню пам’яті і кмітливості.
Комплекс насичених жирних кислот в качиному м’ясі активно відновлює клітини внутрішніх органів і шкірного покриву. Як наслідок такого впливу – при регулярному вживанні м’яса качки підвищується опірність до патологій, шкідливої мікрофлори, проявляється помірний омолоджуючий ефект.
Всього 100 г м’яса з качиної тушки поставляє в організм до 46% необхідного добового об’єму селену. Це позитивно позначається на фізіології репродуктивних органів, особливо – на народження дітей у жінок.
Значний комплекс вітамінів, монокислот, поліненасичених кислот ефективно впливає на відновлення блиску волосся, структуру нігтів.
Вживання качиного м’яса навіть невеликими порціями, але як можна частіше, сприяє профілактиці, а іноді навіть і лікуванню хвороб печінки, нирок та серця. М’ясо позитивно впливає на потенцію чоловіків, нормалізацію обмінних процесів, очищення клітин і тканин від канцерогенних і токсичних компонентів.
Як обирати м’ясо качки
Для більшої користі організму рекомендується вживати м’ясо молодої качки. На м’ясо птаха заготовляють в тримісячному віці, коли маса тушки вже може досягати 3,5-4 кг.
Хоча далеко не в кожного гурмана є можливість приготувати страву із самостійно вирощеної птиці, зате кожен може проявити уважність при купівлі качиного м’яса на ринку або в магазині:
- свіжа тушка завжди надходить в продаж охолодженою;
- заморожування – це ознака того, що тушці вже не один день;
- внутрішній жир на черевній стінці повинен бути світло-жовтого кольору;
- запах повинен бути натуральним і свіжим, без сторонніх домішок і ароматів спецій;
- тушка молодої качки має м’який на дотик дзьоб і світло-жовтий окрас лапок;
- при натисканні на філейну частину або інші м’які ділянки тушки відчувається пружність м’яса, а ямка від вдавлення швидко відновлюється;
- через високий вміст жирових клітин шкірка свіжої качки завжди блискуча і має світлий жовтуватий або золотистий відтінок.
Обов’язково треба звернути увагу на стан м’ясних волокон – вони повинні бути пружними, мати червоний яскравий колір або рожевий відтінок. При розрізуванні м’ясні волокна повинні зберігати однорідність і структуру по лінії розрізу.
Зберігати качине м’ясо краще в холодильнику на нижніх полицях при температурі від 0 до +5 градусів. При такому режимі м’ясо зберігається 3-4 дні в свіжому вигляді. При заморожуванні до -10 градусів качина тушка буде зберігатися до 3 місяців, хоча при цьому значно постраждає в плані втрати поживності і корисних властивостей.
Кулінарні особливості і рецепти
У кулінарії м’ясо качок використовується для гарячих страв, супів, бульйонів, холодних закусок, м’ясних десертів, бутербродів, плову, для приготування на відкритому вогні. Такий продукт відрізняється дивовижною м’якістю, злегка солодкуватим приємним присмаком.
Він швидко втамовує голод, залишаючи в роті приємний післясмак.
Ці властивості використовуються в багатьох національних кухнях світу для приготування страв з качиного м’яса різного ступеня складності. Для схуднення і корекції ваги качине м’ясо використовується в невеликих кількостях у дієтології – зазвичай в смаженому вигляді або для приготування бульйонів.
Один з відомих рецептів китайських кулінарів – це качка по-пекінські, яка готується кілька днів. А для домашніх кулінарів підійдуть більш прості рецепти м’яса качки – з апельсинами, яблуками або чорносливом. Крім того, м’ясо качки готується з тушкованими або свіжими овочами, запікається в духовці або готується в мікрохвильовці. Поради досвідчених кулінарів стосуються часу приготування – приблизно 105-110 хвилин, а також особливості запікання – перед цією процедурою качку краще обсмажити на качиному жиру протягом кількох хвилин, щоб м’ясо було соковитим.