Пташина історія
М’ясо птиці широко застосовується в нашому святковому і повсякденному меню. Доступність, легкість приготування, відмінні смакові якості дозволяють варити, тушкувати, запікати; готувати прекрасну, лагкозасвоювану їжу для дорослих і дітей, а низька калорійність дає можливість широкого застосування в спортивному і дієтичному харчуванні.
У наших широтах пташине м’ясо представлено:
- Курка. Це найпоширеніше і доступне м’ясо. Засвоюваність білка, низька для всієї пташиної групи калорійність і біодоступність завоювали їй незмінну популярність. Велика кількість вітамінів групи В, наявність у складі селену, заліза, міді, кальцію дозволяють рекомендувати курку при судинних та інших захворюваннях, для розвантажувальних днів і спортивної дієти. Швидкість і простота приготування також сприяють її високій затребуваності.
- Індичка. У пташиній плеяді індиче м’ясо вважається найбільш дієтичним. Зменшення холестерину при регулярному споживанні, і кількості вільних радикалів, поліпшення стану при онкологічних захворюваннях – лише мала дещиця його позитивних властивостей. Цікавий факт того, що вміст натрію в індичатині дозволяє не солити страви. За вмістом заліза індичка ─ рекордсмен. Його вміст перевищує сумарну наявність його в свинині, яловичині і курячому м’ясі, а рекордний вміст кальцію сприяє профілактиці остеопорозу і хвороб суглобів.
- Качка. Цей птах – апофеоз м’ясного букета. Чудовий смак, надзвичайний аромат страв, текстура качиного м’яса завоювали їй світову вдячність. Так, його складно назвати дієтичним завдяки калорійності. Але користь використання качатини безсумнівна. Високий вміст Омега-3, вітамінів D і Е, які допомагають засвоєнню кальцію, підвищують імунітет, зміцнюють кістки, що життєво необхідно.
- Гусь. Це м’ясо досить калорійне, але чудовий солодкуватий смак, велика кількість вітамінів і поліненасичених жирних кислот заслуговують на увагу. Застосування гусятини благотворне для шлунково-кишкового тракту, підтримує функцію селезінки, лікує розлади шлунка.
- Перепелиця. Найбільш дієтичний продукт. Всі чули про незвичайну користь перепелиних яєць, але й перепелине м’ясо також є цілющим.
Класичний різдвяний гусак
Рум’яний гусак з ароматною яблучною кислинкою, з пряними травами нікого не залишить байдужим. Ця страва прикрасить будь-який стіл.
Знадобиться:
- тушка не більше 4-х кг вагою;
- цибулина;
- 2-3 великих яблука зимових сортів;
- кмин і чорний мелений перець за 1 ч.л.;
- кілька ягід ялівцю;
- запашний перець;
- стебла селери і цибуля порей.
Крім того, потрібна велика чарка міцного алкоголю: бренді, рому, коньяку.
Підготовка гусака полягає у зрізанні зайвого жиру і крайніх фаланг крил. Обпалену тушку ополоснути і обсушити паперовим рушником, натерти сумішшю солі і меленого перцю. В якості начинки подрібнюємо (крупно) цибулю та яблука, присипавши їх кмином; начиняємо птицю, шпажками або ниткою з голкою зашиваємо горло і черевце.
Проколовши в декількох місцях шкірку, запікаємо в духовці, розташувавши на грудях, спинкою догори. Час приготування близько півтори години з одного, після – з іншого боку при температурі 180 °C. Під час приготування необхідно поливати птицю жиром, що накопичується на деку.
Для приготування соусу використовуємо кінчики крил і жир, зрізаний з тушки. Можна додати кілька ложок жиру, що витопився, в якому обсмажуємо пару ложок борошна. Додаємо склянку води або бульйону (можна соку з гусака), спеції, що залишилися, нарізані стебла цибулі порею і селери, алкоголь. Доводимо до кипіння (соус швидко загусає).
Готову страву подаємо нарізаною на частини, политою соусом, з гарніром із яблук.
Де купити м’ясо птиці
Якщо ви – прихильник здорової і легкої їжі, розумного підходу до харчування, делікатної кулінарії, то птах – ваш продукт. Інтернет-магазин «М’ясний Рай» надасть відмінні м’ясні продукти, що належним чином зберігаються та поставляються безпосередньо від виробника.
Для того, щоб купити м’ясо птиці, клікніть ось тут і ви перейдете в каталог магазину, найширший асортимент якого нікого не залишить байдужим.