Бараняча печінка. Греки знають в цьому толк
Користь субпродуктів давно не піддається сумніву. На столі європейців не рідко з’являються страви з курячої печінки, яловичої. А ось баранину кулінари незаслужено обходять увагою. Мабуть, лише Греція оцінила чудові поживні якості цього продукту. Адже це ще – джерело корисних речовин для організму і знахідка для гурманів.
Наскільки корисна бараняча печінка
Сама по собі баранина – яскраве поєднання багатьох корисних хімічних елементів. А тим більше печінка, яка включає деякі унікальні нутрієнти, повинна привернути увагу м’ясоїдів. Відсутність вуглеводів говорить на користь застосування в особливих дієтах, спрямованих на зниження ваги і підтримку здоров’я. Невеликий вміст жиру і низька калорійність посилять ефект.
Велика кількість вітамінів групи В, цінних мінералів (селен, калій, магній, мідь), повноцінного білка, – все це говорить про доцільність використання в меню людям, які найбільше потребують раціон з повноцінних продуктів. Це – літні, діти (від 3 років), вагітні, люди, які перенесли важкі захворювання, операції.
І ще один унікальний елемент, що входить до складу печінки – гепарин. Саме він є чудовим профілактичним засобом хвороб судин, кровоносної системи, особливо пов’язаних з ризиком утворення тромбів.
Важливо правильно вибрати
Одним з факторів негативного впливу на організм є показник свіжості цього продукту. Справа в тому, що великий вміст води в печінці сприяє швидкому розвитку хвороботворних бактерій. Тому вкрай важливо купувати тільки охолоджену продукцію, яку можливо протестувати за візуальними показниками (колір, структура) і за запахом.
У магазині «М’ясний рай» печінка бараняча, купити яку можна онлайн, пройшовши за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/product/pechen-baranja/, надходить на прилавки безпосередньо від фермерських господарств, відразу після розбирання туші. Це гарантує її свіжість і збереження всіх цінних властивостей.
Ознаки свіжості наступні:
- наявність на поверхні неушкодженої тонкої плівки,
- на зрізі: червонувато-коричневий колір, без плям,
- структура щільна, не пухка,
- поверхня лише злегка волога.
Спробуємо правильно приготувати баранячу печінку
Для максимальної користі від вживання продукту, потрібно навчитися його готувати. Від способу термічної обробки також залежать якісні показники. Потрібно зберегти соковитість в готовій страві і при цьому не зруйнувати найбільш корисні речовини. І якщо вже визначили, що грецькі кулінари гідно оцінили застосування баранячої печінки, то і за рецептами звернемося саме до них. Найшвидший і простий спосіб – смаження.
Смажена печінка по-грецьки. На 400 г печінки будуть потрібні: оливкова олія для смаження, свіжовичавлений сік одного лимона, по 3-4 гілочки петрушки, базиліка (можна сушеного), сіль, суміш перців за смаком.
Готуємо так:
- печінку нарізаємо кубиками,
- на великому вогні смажимо з додаванням олії, постійно перемішуючи 5 хвилин,
- робимо невеликий вогонь, додаємо сіль, перець, подрібнену зелень базиліка, сік і знову постійно перемішуючи, доводимо до готовності (приблизно 5-7 хвилин).
Вже в порціонній тарілці посипаємо подрібненою петрушкою.
Печінка по-афінські. На 300 г печінки: 1 склянка рису, цибулина, 3 помідори, 3 столові ложки вершкового масла (можна замінити м’яким сиром), лавровий лист, 3 штучки гвоздики, зубок часнику, 2 склянки м’ясного бульйону, півсклянки білого вина, сіль, перець за смаком .
Етапи приготування.
- Підготовлену печінку нарізаємо невеликими шматочками, обсмажуємо на сковорідці зі столовою ложкою олії.
- Обсмажуємо цибулю (нарізану тонкими півкільцями) в казанку з маслом (столова ложка).
- Додаємо: вино, роздавлений часник, лавровий лист, гвоздику, сіль, перець, м’якоть помідорів. Тушкуємо хвилин 5 після закипання.
- З соусу виймаємо гвоздику, лавровий лист, кладемо туди шматочки субпродукту, доводимо до кипіння й тушкуємо хвилин 6.
- В окремій каструлі доводимо до кипіння бульйон з маслом (яке залишилося). Відварюємо тут рис до готовності, посолити за смаком.
- Подаємо в порційних тарілках рис і зверху шматочки печінки з підливою.
Ось так швидко і легко приготувати насичену корисностями страву!