М’ясо качки: свято кожен день
Качка здавна вважалася окрасою святкового столу. «Птах на столі – свято в домі» – ця приказка бере свій початок з глибокої давнини, коли бояри і князі влаштовували знатні бенкеи з нагоди військових перемог або народження спадкоємців. На стіл в таких випадках обов’язково подавали цілу птицю – тетеревів, куріпок, гусей і навіть лебедів. Різдво, Великдень, Новий рік і сьогодні рідко в якій сім’ї обходяться без традиційної страви – качки, запеченої з яблуками або чорносливом.
М’ясо качки не тільки смачне, але ще і дуже корисне. Воно містить велику кількість ферментів, що регулюють обмін речовин. Корисними властивостями володіє і качиний жир. При помірному споживанні він очищає організм від канцерогенів. І покращує колір обличчя. Так що поласувати качкою періодично не завадить навіть дівчатам, що сидять на дієті для схуднення.
Існує думка, що м’ясо качки підходить тільки для смаження, тушкування і запікання. Але насправді з качечки виходить відмінний бульйон для супу. Цей факт не може не радувати прихильників здорового способу життя, що вважають за краще вживатт м’ясо виключно у відварному вигляді.
Розсольник з качки
Для такого супчику краще використовувати хребет і кістки з обрізками м’яса, що залишилися після приготування інших страв. З них виходить найсмачніший бульйон. І обов’язково качиний жир з черевця.
Отже, для приготування розсольнику на сім’ю з чотирьох осіб нам знадобляться:
- кістки, хребет і шматочки жиру зі шкіркою від однієї великої качки;
- 4 середні картоплини;
- півсклянки перлової крупи;
- 2 великі цибулини;
- 1 середня морква;
- 3 мариновані огірки;
- кілька стебел зеленої цибулі і гілочок петрушки;
- лавровий лист, чорний перець, сіль.
Кістки і хребет заливаємо трьома літрами холодної води, ставимо на сильний вогонь і доводимо до кипіння, знімаємо піну, зменшуємо вогонь і варимо до повної готовності додавши одну цілу очищену цибулину. З готового бульйону виймаємо м’ясо і цибулину, бульйон проціджуємо і знову ставимо на вогонь. Додаємо в каструлю промиту і заздалегідь замочену в окропі перлову крупу, варимо близько двадцяти хвилин і відправляємо в каструлю картоплю, порізану великими шматками, лавровий лист і чорний перець. Якщо любите гостре, можна додати шматочок перцю чилі. Поки вариться суп, готуємо заправку. У сковороді витоплюємо качиний жир до отримання золотистих шкварок. Шкварки прибираємо, додаємо порізану соломкою цибулю і натерту на крупній тертці моркву. Добре все обсмажуємо і висипаємо в сковороду подрібнені невеликими кубиками огірки. Тушкуємо все разом на невеликому вогні і виливаємо в каструлю з бульйоном. Солимо суп і викладаємо в нього шматочки м’яса, попередньо відокремлені від кісток, і доливаємо склянку огіркового розсолу. Через кілька хвилин висипаємо в каструлю дрібно порізану зелену цибулю і петрушку. Знімаємо суп з вогню і даємо настоятися протягом півгодини в теплому місці. Подаємо з житнім хлібом і сметаною.
Рулет з качиної грудки з печерицями та плавленим сиром
Качина грудка – найбільша за розміром і вагою частина тушки. І дуже смачна, правда, саме по собі м’ясо в ній трохи сухувате. Тому при приготуванні страв з грудки рекомендується не видаляти жир і шкірку. У випадку ж з рулетом, коли потрібно відібрати лише чисте м’ясо, жир використовують при приготуванні начинки.
На 6-8 порцій соковитого ароматного рулету потрібно:
- 2 очищені качині грудки і окремо жир від них;
- 500 гр свіжих печериць (можна замінити гливами);
- 2 цибулини;
- 200 гр плавленого сиру типу «Дружба»;
- сіль, суміш перців мелена, трохи лимонного соку, свіжа зелень або улюблені сушені трави за смаком.
Грудки відбиваємо, солимо і перчимо, скроплюємо лимонним соком і залишаємо маринуватися на пару годин. Витоплюємо качиний жир і обсмажуємо на ньому подрібнену кубиками цибулю до прозорості. Додаємо дрібно порізані печериці і тушкуємо, поки рідина не випарується повністю. Начинку рівномірно розподіляємо по всій поверхні м’яса, викладаємо зверху тонкі брусочки плавленого сиру і посипаємо зеленню або сушеними травами. Дуже цікаво в такому рулеті виглядають листя шпинату. Ними, попередньо видаливши стебла, вистилають м’ясо перед тим як викласти гриби. Рулет щільно згортаємо, затягуємо кулінарною ниткою і поміщаємо в рукав для запікання. Вливаємо в нього 100 мл води, щільно затягуємо і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на одну годину. Після закінчення цього часу рукав розриваємо і залишаємо рулет зарум’яниться ще хвилин на п’ятнадцять. Подавати до столу можна як в гарячому, так і в холодному вигляді. Рулет з качиної грудки відмінно поєднується з гострим томатним соусом і салатом з червонокачанної капусти з морквою і солодким червоним перцем.
Качині ніжки з грушею
Поєднання качиного м’яса з фруктами – дуже поширений прийом для створення незвичайних за смаком і виглядом страв. Найчастіше для цієї мети використовуються яблука і айва. Але є ще один всім знайомий фрукт, який дозволяє максимально розкрити смак качки і надає йому дивовижний аромат. Йдеться про грушу.
Для вишуканої вечері нам знадобляться:
- 4 качині ніжки;
- 4 великі «зимові» груші;
- кілька гілочок розмарину;
- 1 столова ложка цукру;
- 100 мл води, бульйону або червоного вина;
- сіль, чорний перець за смаком.
Ніжки натираємо сіллю і перцем, груші акуратно очищаємо від серцевини, не порушуючи цілісність, і викладаємо в підходящу за розміром ємність, так, щоб м’ясо і фрукти перебували максимально щільно один до одного. Зверху посипаємо все цукром і розмарином. Доливаємо воду, бульйон або вино і томимо в розігрітій до 180 градусів духовці протягом півтора годин. Подаємо страву гарячою, поливаючи отриманим соусом.
Хочете приготувати таку смакоту? Для цього вам обов’язково знадобиться натуральна, соковита і жирна качечка. Заходьте за нею в магазин «М’ясний рай» за посиланням. У нас ви завжди знайдете свіже м’ясо качки, вирощеної на натуральних кормах без застосування гормонів і стимуляторів росту. Подбайте про смачні обіди і вечері для вашої родини. А «М’ясний рай» подбає про те, щоб ви могли придбати найкраще м’ясо.