М’ясо кролика: ніжно, смачно, корисно
Історія кролівництва налічує не одне тисячоліття, а на території сучасної України – як мінімум 9 століть. Ще в XI столітті смакові якості кролячого м’яса належнл оцінили селяни і ченці Київської Русі, які спочатку розводили пухнастих звірят для отримання недорогого, але дуже теплого хутра.
Сьогодні кролятина займає гідне місце в списку дієтичних продуктів. М’ясо кролика, крім виняткової ніжності, відрізняється ще кількома дуже важливими характеристиками, що дозволяють включати його в раціон харчування маленьких дітей, спортсменів і людей, які бажають позбутися зайвої ваги.
- Кролятина практично не містить холестерину, але при цьому багата лецитином, що сприяє відновленню пошкоджених нервових клітин. Тому страви з кролика рекомендується вживати людям, які займаються напруженою розумовою діяльністю і працюють на складних відповідальних посадах.
- За вмістом білка (близько 21%) кроляче м’ясо випереджає навіть яловичину. А жирів в ньому навіть менше, ніж в молодої телятини. А ще м’ясо і субпродукти цих травоїдних багаті аскорбіновою кислотою, фосфором, залізом, кобальтом, калієм, фтором і марганцем. Ці мікроелементи і мінерали дуже важливі для гармонійного зростання і розвитку маленьких дітей.
- Кролячий жир містить арахідонову кислоту, що сприяє зростанню і відновленню м’язової тканини, нормалізації роботи нирок, шлунково-кишкового тракту і поліпшення стану шкірних покривів. Так що більш підходящого продукту для харчування спортсменів, що перебувають на лікуванні після складних травм, мабуть, складно знайти.
Незважаючи на такий солідний перелік корисних властивостей, багато людей уникають вживання кролятини, тому що не знають як правильно підготувати тушку до приготування і не володіють секретами майстерності, що перетворює її в справжні кулінарні шедеври. А насправді все дуже просто.
Для початку тушку слід добре вимочити в холодній воді. Зазвичай ця процедура займає від 3 до 15 годин. Воду за цей час слід поміняти не менше 3 разів, щоб в ній не залишалося залишків крові. Після цього настає найцікавіше: тушку слід розділити на дві частини – передню і задню. Перша послужить відмінною основою для супів, а друга стане в нагоді для тушкування, смаження і приготування страв з рубленого фаршу. Втім, є страви, в яких кролика можна використовувати і цілком. А саме, запекти в духовці з овочами, грибами або просто в рукаві зі спеціями.
Суп із кролика з пшоном
Дієтична кролятина відмінно поєднується з не менш дієтичним пшоном. Готується така легка юшка дуже швидко, а її приголомшливий смак точно не залишить байдужим нікого з ваших домочадців.
Для приготування яскравого наваристого супчику нам знадобиться:
- передня половинка кролячої тушки;
- чашка пшона;
- кілька середніх картоплин;
- велика морква;
- пара невеликих цибулин;
- чверть пачки вершкового масла;
- трохи томатної пасти;
- сіль, червоний і чорний перець, лавровий лист, зелень.
Кролика рубаємо на невеликі шматки, натираємо сіллю і чорним перцем і обсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору. М’ясо перекладаємо у велику каструлю і заливаємо трьома літрами води. Доводимо до кипіння і варимо майже до повної готовності. Додаємо дрібно нарізану картоплю, промите пшоно, лавровий лист і чорний перець горошком. У сковороді з товстим дном обсмажуємо на невеликій кількості олії нашатковану соломкою цибулю і натерту на крупній тертці моркву. Туди ж відправляємо пару ложок томатної пасти, щіпку червоного перцю і тушкуємо ще пару хвилин. Отриману заправку додаємо в суп, солимо його і даємо йому трохи покипіти на слабкому вогні. Перед вимиканням посипаємо зеленою цибулею, петрушкою або кропом. Подаємо з житніми грінками і сметаною.
Кролик, тушкований у вині
Червоне вино підходить до м’яса кролика не тільки в якості напою. Ароматний напій може послужити відмінною основою для його тушкування або приготування соусу, в якому шматочки кролика розкривають свої кращі смакові якості.
Для соковитої ніжної печені з кролика потрібні такі інгредієнти:
- задня частина кролячої тушки;
- 2 склянки червоного сухого вина;
- 1 цибулина;
- 1 помідор;
- 10 зубчиків часнику;
- 100 гр рослинного масла;
- 50 гр вершкового масла;
- 3 столові ложки борошна;
- лавровий лист, суміш перців, ароматні трави за смаком.
Найсмачніша печеня виходить у чавунному казані або сковороді з товстим дном. Кролика рубаємо на великі шматки, обвалюємо у борошні й обсмажуємо в розігрітій суміші масел до рум’яної скоринки. Цибулю ріжемо великими шматками і додаємо до м’яса. Смажимо все разом ще кілька хвилин. Доливаємо вино, додаємо лавровий лист, чорний перець, за бажанням шматочок гострого перцю. Зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо м’ясо майже до повного випаровування рідини. Помідор очищаємо від шкірки, натираємо на тертці або подрібнюємо невеликими кубиками. Висипаємо в каструлю з м’ясом і перемішуємо. Солимо до смаку і продовжуємо тушкувати ще хвилин 10-15. Готового кролика викладаємо на блюдо, поливаємо отриманим соусом і посипаємо рубаним часником, сумішшю перців і улюбленими ароматними травами або зеленню.
А ще дуже смачно запекти кролика разом з картоплею. Для цього нам знадобиться ціла кроляча тушка, пару кілограм очищеної картоплі, червоний перець, сіль, рослинне масло і улюблені спеції. Крупно порізану картоплю змішуємо з маслом, сіллю і спеціями, висипаємо на деко і викладаємо поверх неї кролика, натертого сіллю і перцем. Доливаємо в деко дві склянки води або бульйону і поміщаємо в розігріту до 200 градусів духовку на 2 години. На початку приготування кролика слід прикрити фольгою, щоб м’ясо рівномірно прогрілося. За 15 хвилин до закінчення фольгу прибираємо і поміщаємо деко під гриль. Виймаємо кролика з духовки і подаємо до столу.
Ось такі прості у приготуванні, але приголомшливо ситні й ароматні страви ви можете приготувати, купивши охолоджені тушки кролика за посиланням. Свіже, екологічно чисте м’ясо, вирощене на натуральних кормах – кращий вибір для вашої родини. А «М’ясний рай» – ваш кращий порадник і помічник в організації смачних обідів і вечерь.