Маринади для курки на всі випадки життя!
М’ясо курки давно полюбилося багатьма. І причин тому точно немало. Курятина швидко й легко готується, за це її люблять господині. Продукт легко сприймається організмом – від цієї властивості в захваті матусі, які турбуються про здоров’я чада, що підростає. Належить до нежирних сортів м’яса, особливо філейна частина – тут радіють усі, хто дотримується правильного харчування й стежить за фігурою.
Якщо вам обрид одноманітний смак курятини, хочеться внести якісь особливі смакові відтінки й аромати, побалувати себе незвичайною соковитістю м’ясної страви, то на допомогу прийдуть маринади для курки. Їх досить багато: солодкі, кислі, солоні. Деякі з них впливають лише на смакові якості, а деякі роблять м’ясо ніжним і соковитим.
Розібратися в них нескладно, було б бажання. Якихось особливих правил не існує, незважаючи навіть на те, що є рецепти, котрі претендують на звання класичних. Кулінарія любить експерименти, і для створення чудового маринаду можна використовувати будь-які інгредієнти, які припадають до душі найбільше. Це головне правило.
Який рецепт маринаду для курки обрати
Звичайно, як і в приготуванні будь-якої страви, потрібно спиратися на власні смакові вподобання. Віддаєте перевагу крильцям із солодкуватою хрумкою скоринкою? Чи більше подобається гомілка з пряним ароматом? Можливо, шукаєте підхожий маринад, який зробить м’ясо більш ніжним і соковитим?
Вибір настільки різноманітний, що можна хоч кожного дня дивувати своїх домочадців і гостей новими смаками! Навіть готуючи курку день за днем, використовуючи різні частини тушки, різні маринади й техніки приготування, страви виходитимуть принципово різними на смак. Неодмінно, обираючи рецепт маринаду для курки, варто враховувати й спосіб приготування: тушкування, смаження, запікання, приготування на грилі чи мангалі, оскільки від цього багато чого залежить.
Для початку розберімося, які основні спеції використовують у рецептах маринадів:
- Перець – чорний, чилі. Вони додають гостроти, пікантності. Чорний – це більше про аромати, а от чилі, халапеньйо та інші «перчинки» – для тих, хто полюбляє ненав’язливий ефект, що обпікає.
- Трави, які «полюбляє» курятина, – це майоран, м’ята, базилік, розмарин, шавлія. З ними кожен шматочок курки грає новими нотами смаків.
- Карі – просто незамінний при запіканні та приготуванні страви з курки на мангалі. Ця приправа прийшла в нашу кухню відносно нещодавно, але завоювала любов багатьох. І навіть від кількості використовуваної спеції смак виходить різний.
- Мускатний горіх – спеція «на прихильника», яка має яскравий смак і чудово гармонує з такими продуктами, як гриби та вершки. Відкрите поле для експериментів.
Не варто забувати також про цибулю й часник, які активно використовуються в різних рецептах.
Представляємо вам базові маринади для курки:
- На основі соєвого соусу та меду. Цей рецепт досить простий. Потрібно змішати соєвий соус, розтоплений мед і рослинну олію в пропорціях 1:2:3. Не забувайте, що соєвий соус доволі солоний, тому враховуйте це, коли додаватимете в маринад сіль, спеції. Завдяки меду в складі, запечена курочка отримає золотистий колір і легкий солодкуватий присмак. Страва виходить ніби в карамелі. Завдяки соусу й меду в неї гарний колір. Ідеально підходить для крилець.
- Якщо віддаєте перевагу стравам з «перчинкою», придивіться до азіатського гострого рецепту. Для нього потрібно змішати сік лимона, оливкову олію, сіль, часник (припустити через прес), імбир, сік ½ лайма, перець чорний і червоний. Якщо хочеться більш лаконічного смаку, але все-таки гострого, можна обрати будь-який сорт гострого перцю й, змішавши його з олією та сіллю, натерти шматочки курки. Тоді краще враховувати, що гострий маринад може дещо підсушувати продукт, тому готувати страву потрібно обережно, щоб не позбавити її соковитості.
- Дуже смачний маринад для курки засновується на вині. Для нього знадобиться: яблучний оцет і гірчиця (1:1), а також склянка білого сухого вина, сіль, перець молотий чорний. Такий рецепт не тільки надасть особливого тонкого аромату, а й зробить м’ясо неймовірно ніжним. Маринад з червоним вином буде трохи «зухвалішим». Перевагу також можна віддати напівсолодким винам: вони надають страві більше соковитості й трохи кисло-солодкого післясмаку.
- Тим, хто хоче чогось особливого, чудово підійде лимонний маринад. Досить змішати сік лимона з ложкою оливкової (рослинної) олії, додати туди сіль, перець на смак і доповнити все гілочкою розмарину. Незвичайного смаку, якого додадуть курятині лимон і розмарин, ви ще не відчували. Але найпоказовіше в цьому маринаді – м’якість курки. Так, курятина аж ніяк не жорсткий продукт, але з таким маринадом м’ясо буквально танутиме в роті.
- Хочете догодити всім домочадцям, починаючи від маленького карапуза й закінчуючи чоловіком, який полюбляє поїсти? Тоді вам обов’язково сподобається класичний рецепт на кефірі чи йогурті. Можна використовувати маринад для гомілки курки чи для цілої тушки. Кефір змішуємо з дрібно нарізаним часником (кількість на власний смак) і цибулиною, перцем і сіллю. Заливаємо частину тушки й залишаємо на декілька годин. Після цього досить відправити курятину в духовку, щоб отримати повітряне, що тане в роті, м’ясо.
- Якщо набридла класика й уже дивитися не можете на курку, мариновану в сильногазованій мінеральній воді, є ще один рецепт. Зваріть 150 мл міцної кави, додайте сік одного лимона, розчиніть столову ложку томатної пасти в 50 мл води (чи візьміть 60 мл томатного соку). Сіль, перець і трави на смак (для першого разу варто спробувати без трав). Смак м’яса буде настільки незвичним, що в такого маринаду точно будуть шанси потрапити до ТОПу улюблених.
Крім базових рецептів, існує ще їх велика кількість. Можете самі змінювати рецепт, фантазуючи зі спеціями й приправами, кількістю інгредієнтів у складі.
Маринад для філе курки: сухим м’ясо точно не буде!
Ця частина тушки заслуговує на особливу увагу. Багато хто не сильно полюбляє її готувати, посилаючись на те, що грудинка виходить сухою й позбавленою смаку. Так можна вважати до того моменту, поки не підбереш ідеальний рецепт маринаду, який наповнить біле м’ясо соком, зробивши його просто чудовим.
Особливо популярні рецепти такого маринаду для тих, хто дотримується дієти й правильного харчування. Адже всім відомо, що саме філейна частина є найменш жирною в усій тушці й не відкладається зайвими кілограмами та сантиметрами на талії.
- Варто сказати, що маринад для філе курки можна використовувати будь-який з вищеперерахованих. Одним з найпопулярніших є кефірний. Головне – витримати м’ясо в ньому декілька годин, а потім правильно приготувати. Якщо вже казати про смачну й корисну страву, то найкраще запекти курячу грудку у фользі чи рукаві. Таким чином, маринад наситить волокна соком, а фольга втримає його. У результаті у вас вийде дуже ніжне, соковите, а головне, смачне філе.
- Сухе вино не менш популярне в якості маринаду для білого м’яса. А якщо ще додати до нього улюблені спеції, то буяння ароматів одразу викличе у вас звірячий апетит. Алкогольна складова вина випаровується під дією температури, а от аромат, що дурманить, разом з ненав’язливим післясмаком виноградної кісточки залишаться.
- Полюбляєте легкі нотки цитрусів у поєднанні з м’ясом? Тоді замаринуйте грудку в соку грейпфрута з додаванням прованських трав, винного оцету й солі. Але приготуйтеся до того, що ваші домочадці одразу ж збіжаться на цей чарівний аромат! Боїтеся гірчинки? Даремно! Її точно не буде. А от якщо хочеться цитрусового, але більш кисло-солодкого, віддайте перевагу апельсинам. Для маринадів, до речі, чудово підходить цедра цих фруктів, тому, додавши її в якомусь вигляді (навіть сухому), ви додасте родзинки в страву.
Не потрібно вигадувати маринаду для цілої курки. По суті, кожен із рецептів можна використовувати для приготування як окремих частин тушок, так і для запікання всієї птиці. Просто залиште тушку маринуватися довше, ніж, наприклад, крила чи гомілку. В ідеалі, залишити на всю ніч. Дайте їй насититися прянощами й іншими інгредієнтами, щоб страва вийшла досить ароматною.
І ще, декілька порад:
- Якщо м’ясо маринуватиметься довго, то сіль краще додавати за півгодини до приготування. Вона має властивість «витягувати» вологу з м’яса, тому в процесі готування його буде дуже легко пересушити, а це явно не той ефект, на який розраховують, займаючись маринадом.
- Плануєте залишити м’ясо в маринаді довше, ніж на півтори години? Тоді краще відправити його на цей час у холодильник. Існують рецепти швидких маринадів, у складі яких продукти, що оперативно проникають у волокна. Це чудовий варіант, якщо потрібно приготувати щось нашвидку. Загалом, всі інгредієнти з кислинкою.
- До речі, про кислий маринад. Не варто перетримувати, щоб не перетворити м’ясо на «губку» без смаку. Якщо м’ясо буде в кислоті більше двох-трьох годин, є ризик, що воно перетвориться на фарш, особливо якщо це стосується дуже ніжної курки й, тим більше, її філейної частини.
- Якщо під рукою немає «особливих» рецептів, то досить змішати рослинну олію з улюбленими спеціями, обмазати отриманою сумішшю курку й залишити на декілька годин. Доволі простий рецепт, але не менш смачний за інші.
І ще – експериментуйте! Не бійтеся куштувати нові трави та спеції, які підкреслять і нададуть курятині неповторного смаку й аромату.