Готуємо гуляш. Чому з телятини?
Гуляш не втрачає своєї популярності серед населення Європи. Майже у всіх престижних ресторанах в меню є пункт з ідентичною назвою. Страву готують з різних видів м’яса, але найвишуканішим є страва, звичайно ж, з телятини. Це м’ясо особливе зважаючи на його поживні і смакові якості.
Що таке гуляш?
Хто не знає ароматну і надзвичайно смачну м’ясну підливу, яку зазвичай подають з гарніром? Але виявляється не завжди було так. Споконвічна угорська страва виглядає зовсім інакше. Це – суп густої консистенції, який вариться з м’яса з овочами. Неодмінними складовими є цибуля ріпчаста і солодкий перець. Але європейці спростили інгредієнтний склад і придумали варіанти гарніру, які ідеально підходять до смаку м’яса з овочами і томатним соусом. Це ще й одна з ситних страв, яка подається на вечерю чи обід як повноцінний прийом їжі, який варто доповнити, мабуть, лише легким салатом.
Чому з телятини
Телятину можна по праву назвати елітним сортом м’яса. Вона коштує не дешево, але це варто того. Якщо в меню вашої родини постійно включені м’ясні страви, то не варто відмовлятися хоча б іноді віддавати перевагу цьому сорту. Ну, по-перше, що ж включає поняття «телятина»?
У м’ясній промисловості є стандарти, які визначають цей вид м’яса, отриманий від переробки телят у віці від 3 до 8 місяців. Також буквально в деяких країнах (Британії, Франції, Голландії) налагоджене промислове виробництво м’яса від ще молочних телят (від 2 тижнів до 3 місяців), яких годували виключно молоком. Швидше за все і так зрозуміло, скільки може коштувати така сировина.
Але і перший варіант абсолютно відрізняється від яловичини. Адже, чим старша тварина, тим більше своїх поживних особливостей вона втрачає. Гуляш з телятини вийде дійсно королівським, якщо м’ясо придбати з фермерських господарств, де тварини утримуються в відмінних умовах, і де дотримуються стандартів по вигодовуванню і забою. У магазин «М’ясний рай» поставляється тільки подібна продукція. Тут вам запропонують охолоджене якісне м’ясо. А час на підготовку заощадить придбана сировина, вже нарізана шматочками. Її потрібно буде лише помити і опустити в каструлю.
Які плюси говорять на користь телятини, якщо порівнювати з яловичиною?
- Більше білка і води. Це більш повноцінний білковий продукт і більш соковитий.
- Невелика кількість жиру (приблизно в 10 разів менше, ніж у дорослої тварини) робить його привабливим для цілого ряду дієт, спрямованих на оздоровлення організму і при цьому для зниження ваги. Та й смак яловичого жиру не всім подобається.
- Відсоток засвоюваності приблизно на 20% більше.
- Високий вміст білка практично не втрачається при термічній обробці.
- У складі нутрієнти, які просто необхідні людському організму, та ще й в кількості, часто набагато більшій, ніж у яловичини, наприклад, кальцій, фосфор, магній.
Також існують категорії людей, для яких лікарі рекомендують м’ясні страви саме з цього сорту:
- Вагітні, літні, хворі після важкого перебігу хвороби потребують комплексу корисних речовин, які містяться в телятині. Достатня кількість жиру буде корисною, і при цьому не буде сприяти набору зайвої ваги. Відварене м’ясо лікарі рекомендують хворим після хірургічних операцій, які перенесли інфекційне захворювання або серйозну травму для більш швидкого відновлення сил.
- Педіатри завжди включають телятину в меню діткам при введенні першого прикорму.
- На відміну від баранини і яловичини, не забороняється хворим на атеросклероз, гіпертонію, при серцево-судинних захворюваннях. У телятині практично немає холестерину.
- Хворим на діабет першого і другого типів, адже воно чудово засвоюється.
Незважаючи на те, що гуляш готується за визначеною схемою, в його рецептуру вводять різні інгредієнти і при цьому ще й підкреслюють смак різноманітністю гарнірів і салатів.
Спробуємо приготувати цілу вечерю, яка не «обтяжить» роботу шлунково-кишкового тракту і в той же час дозволить насолодитися вишуканістю смаку.
Спершу готуємо безпосередньо гуляш в якості підливи до гарніру.
Гуляш дієтичний
Вечеря – прийом їжі ввечері, тому не варто перевантажувати його калорійними стравами. Приготуємо телятину без води і масла. Нам знадобляться на кілограм м’яса 5-6 цибулин. У каструлю викладаємо шарами по черзі:
- півкільцями нарізану цибулю. Її попередньо можна замаринувати з сіллю і лимонним соком (свіжовичавленим);
- скибочки м’яса солимо, перчимо;
- таким чином викладаємо всі підготовлені інгредієнти, зверху кладемо пару листочків лаврушки;
- заливаємо все залишками маринаду.
Каструлю, щільно закриту кришкою, ставимо на самий маленький вогонь і томимо після закипання годину. Виходить ніжне ароматне м’ясо з достатньою кількістю рідини, щоб полити гарнір. Тепер про нього.
Гарнір (на вибір). Підійде рис, а також будь-яка каша: вівсяна, булгур, пшенична, кус-кус. Добре поєднується телятина з сочевицею. Будь-який варіант готують за рецептурою і подають з м’ясною підливою, зверху посипавши дрібно нарубаною зеленню кропу, кінзи, селери, петрушки (на вибір). Можна для посилення смаку і для ситності полити двома ложками оливкової або лляної олії.
Салат з селерою і грушею. Цей салатик гармонійно впишеться в нашу легку, але на диво смачну і оригінальну вечерю. Беремо по штуці корінець селери і грушу. Грушу ріжемо великими скибочками, а селеру – соломкою. У порційні тарілки кладемо листя салату, а на нього викладаємо підготовлені інгредієнти. Поливаємо соусом (2 столові ложки оливкової олії, дрібка морської солі, 0,5 чайної ложки білого бальзамічного оцту, 1 чайна ложка соку лимона), складові якого ретельно збиваємо в маленькій закритій баночці. У сковорідці злегка підсмажуємо кунжут (1 чайна ложка) і посипаємо салатик зверху.
Ось і готова наша дієтична і корисна вечеря, а до того ж ситна, з пікантним смаком.