Гомілка курки: на перше, друге і не тільки
У наш час складно уявити собі традиційне сімейне застілля без запеченого або тушкованого м’яса. І в більшості випадків «цвяхом» кулінарної програми стають апетитні курячі ніжки. Такий вибір господинь легко пояснюється відразу декількома причинами:
- куряче м’ясо – продукт недорогий і дуже поширений, воно завжди є в наявності в будь-якому м’ясному магазині в будь-який час;
- курятина практично не має протипоказань для вживання, тому страву з неї точно їстимуть всі присутні за столом;
- м’ясо курки відрізняється дієтичними властивостями і низькою калорійністю, а значить його можна дозволити собі без побоювань для фігури;
- курочка готується швидко, в середньому її приготування разом з підготовкою продуктів займає близько години, що значно полегшує підготовку до зустрічі гостей, особливо коли часу в обріз;
- курячі гомілки – це готові порційні шматочки, які відмінно виглядають в будь-якому блюді;
- і, нарешті, курочка на столі – це класика кулінарних традицій в наших широтах, вибір не одного покоління гурманів і незмінний атрибут сімейного свята.
Ніжки, або по-іншому, гомілки курки підходять для приготування різних страв. Вони добре поєднуються з різними крупами і овочами, дають відмінний навар в бульйоні, незамінні в якості основного інгредієнта в м’ясних салатах і паштетах.
Суп з курячих гомілок з сочевицею
Ароматний і наваристий супчик – краще рішення для сімейного обіду після зимової прогулянки або осінніх дачних робіт. Готується швидко, а за смаком і виглядом не поступається складним ресторанним вишуканим блюдам.
Отже, для приготування супу з сочевиці на сім’ю з 4 чоловік нам знадобиться:
- 4 курячих гомілки;
- 100 грам червоної сочевиці;
- 1 середня цибулина;
- 1 середня морква;
- 4 невеликі картоплини;
- 3 ст. ложки рослинної олії;
- суміш перців горошком;
- зелень петрушки;
- сіль за смаком.
Заливаємо гомілки двома літрами холодної води, доводимо до кипіння і ретельно знімаємо піну. Потім засипаємо в бульйон промиту сочевицю і додаємо кілька зерняток перцю. Можна використовувати звичайний чорний або вибрати той, який вам більше подобається. Через 15 хвилин додаємо в каструлю нарізану невеликими кубиками картоплю. Цибулю нарізаємо тонкою соломкою, моркву натираємо на дрібній тертці. Обсмажуємо овочі на розігрітій олії до золотистого кольору і висипаємо в суп. Даємо покипіти ще 5-7 хвилин. Не забуваємо посолити, за бажанням можна додати шматочок гострого перцю. Готовий суп посипаємо дрібно рубаною петрушкою і подаємо до столу з сухариками з білого хліба.
Курячі ніжки в оточенні з картоплі
Традиційніше запечених курячих гомілок на наших столах, мабуть, тільки запечена картопля. Ароматні, з пилу-жару, вони не здатні залишити байдужим нікого за столом. А чому б не поєднати ці два блюда в одному? Так буде не тільки швидше, але ще і в два рази смачніше.
Для святкового блюда на велику компанію потрібно:
- півтора десятка курячих ніжок;
- пару кілограмів картоплі;
- дві-три великі цибулини;
- стакан рослинного масла;
- дві-три столові ложки паприки;
- сіль, лавровий лист і чорний перець за смаком.
Картоплю чистимо і ріжемо довгими скибочками. Лук обсмажити на олії до м’якості і прозорості. Знімаємо сковороду з цибулею з вогню і додаємо в неї паприку і виливаємо в миску з картоплею. Все добре перемішуємо, солимо, додаємо чорний перець і лавровий лист, викладаємо в глибоке деко або відкритий керамічний посуд, зверху розкладаємо злегка підсолені курячі гомілки і доливаємо кип’ячену воду так, щоб злегка облити картоплю. Відправляємо в розігріту до 250 градусів на одну годину. За цей час вода практично випарується, а картопля і м’ясо придбають золотисту скориночку і обміняються ароматами і смаками.
Швидкий салат з курячих гомілок з цибулею
Такий салатик виручить вас в разі приходу несподіваних гостей або необхідності швидко приготувати додаткову закуску перед обідом. Родзинка страви – зелена або солодка ріпчаста цибуля.
Власне м’ясо, цибуля і майонез – все, що нам потрібно для його приготування.
Два варених курячих стегенця очищаємо від шкірки, видаляємо шкірку і розбираємо м’ясо на волокна. Дві великі цибулини нарізаємо дрібною соломкою. Замість них можна використовувати пучок зеленої цибулі. Змішуємо м’ясо з цибулею, додаємо майонез, солимо і перчимо до смаку. Викладаємо в салатницю і прикрашаємо зеленню.
За бажанням в салат можна додати варені яйця або будь-які свіжі овочі та зелень.
Паштет з курячих стегенець
Приголомшлива закуска, яку можна використовувати і як самостійне блюдо, і як інгредієнт для приготування бутербродів або канапе.
Для паштету нам знадобиться:
- 5-6 курячих ніжок;
- 2 великі цибулини;
- 2 середні моркви;
- 100 грам вершків;
- 2 ст. ложки рослинної олії;
- сіль, чорний і пекучий перець.
Стегенця відварюємо протягом 30 хвилин з однією цибулиною і однією морквою. Овочі, що залишилися дрібно рубаємо і обсмажуємо на рослинному маслі. М’ясо відокремлюємо від кісток, викладаємо в чашу блендеру, туди ж додаємо обсмажені цибулю і моркву, вершки, солимо і перчимо до смаку. Отриману масу збиваємо до потрібної консистенції.
Паштет можна подати з теплими часниковими грінками з білого хліба. Або використовувати для фарширування яєць.
А ще курячі ніжки можна запікати з айвою, яблуками, курагою і апельсинами. У таких рецептах фрукти служать для м’яса подушкою. А самі гомілки попередньо маринують протягом декількох годин в рослинній олії, лимонному соці і суміші пряних трав. У деко з фруктами і м’ясом доливають трохи води і поміщають його в духовку, розігріту до 220-250 градусів. До готовності м’ясо доходить за 30-40 хвилин.
Як бачите, швидко, зовсім не клопітно, і навіть оригінально. Головне вибрати найсмачніше і свіже м’ясо. Таке як гомілка курки в магазині М’ясний Рай. Вирощений на натуральних кормах птах, сучасні технології заготівлі та зберігання тушок, регулярний контроль свіжості і якості продукції гарантують вам справжнє гастрономічне задоволення і стануть основою вашого здорового харчування.
За курочкою – тільки в М’ясний рай!