Домашня тушенина з качки – справжня знахідка для господині!
Ситуація, коли часу катастрофічно не вистачає, знайома багатьом з нас, особливо працівникам – представницям прекрасної статі. Погодьтеся, що після повного робочого дня доволі важко виділити час на приготування кулінарних вишукувань французької та й узагалі будь-якої кухні. Тому хочеться мати під рукою «швидкий» варіант смачної вечері. Чудово, коли є в запасі тушенина з качки. Залишиться лише зварити макарони, картоплю чи кашу, відкрити баночку м’яса – і ситний обід чи вечеря готові.
Але куплена тушенина досить часто викликає сумніви й далеко не всім припадає до смаку. Зовсім інша справа – домашня. Тут ви впевнені, що в банці знаходиться саме м’ясо й саме птиці, а не чогось іншого. Більше того, ви завжди можете регулювати кількість спецій на свій смак. І, головне, щоб приготувати «паличку-рятівницю», досить виділити трохи часу й сил.
Чудова тушенина з качки в домашніх умовах
Важко знайти людину, яка б ні разу в житті не куштувала тушенини. Готують її з абсолютно різного виду м’яса – курятини, свинини, яловичини, індичатини. Але саме з качки виходить ароматна, ніжна й приголомшлива тушенина, що припаде до смаку всім, навіть найвимогливішим гурманам і маленьким нехочухам. Якщо у вас у засіках є декілька банок такого м’яса, то без проблем можете відкрити одну з них і приготувати таку страву:
- просто зварити до м’яса гарнір у вигляді картопляного пюре, каші чи макаронів;
- використовувати її для приготування супів і навіть борщу;
- замінити нею м’ясо для овочевого рагу;
- тушкована капуста з качиною тушениною перевершить усі сподівання;
- ідеальна начинка для пиріжків – м’ясо качки з пюре чи капустою.
Фантазія кожної господині безмежна, і кожна може придумати свій рецепт. Головне, що для цього потрібно, – знати, як приготувати тушенину з качки в домашніх умовах. Способів існує багато:
- у духовці;
- у мультиварці;
- у каструлі;
- в автоклаві (такий агрегат явно не в кожної стоїть на полиці).
Хотілося б зазначити, що дуже просто готується тушенина з качки в домашніх умовах. Рецепт не потребує танців з бубоном. Більше того, для її приготування потрібно мінімум особистого часу та інгредієнтів. Отже, спосіб, який підійде всім, адже практично в кожної господині є духовка на кухні. Вам знаходиться:
- качка чи окремі частини її тушки;
- лист лавровий;
- перець горошком (можна суміш перців);
- сіль;
- вода.
Для початку займемося м’ясом. Звичайно ж, пам’ятаємо, що качка має бути свіжою, добре пахнути, не мати обвітрених і темних плям. Далі миємо тушку й ріжемо на невеликі шматочки, але не дрібні. Бажано шкіру видалити, адже вона занадто жирна. Порізані шматочки м’яса складаємо в миску, солимо на смак. Не забувайте, що для довготривалого зберігання потрібно застосовувати трохи більше солі, яка є консервантом. Також знадобляться стерильні банки й кришки.
Тепер починаємо процес. На дно банки викладаємо лавровий лист і перець горошком. Не потрібно класти занадто багато лаврового листа, бо це може надати м’ясу гіркоти. Далі розкладаємо м’ясо по банках, наливаємо води на 2/3 ємності, зверху щільно накриваємо листом фольги. Нагадуємо, що ця тушенина з качки в домашніх умовах готується в духовці. Для того щоб усі банки відправити в духову шафу, потрібно покласти їх у каструлю (без пластикових деталей) чи глибоке деко.
Відправляємо наші заготівлі в холодну духовку, вмикаємо її на 180 градусів і йдемо займатися своїми справами на цілих 3-4 години. Коли вказаний час мине, потрібно кожну банку акуратно вийняти та закатати. Далі вкутати в теплу ковдру. Через декілька годин можна відправляти тушенину на зберігання в холодне місце. Це може бути холодильник чи підвальне приміщення. Зберігатися така смакота може близько 6 місяців. Також можна приготувати тушковане м’ясо качки у власному соку за цим рецептом. Для цього просто потрібно виключити воду з інгредієнтів.
Не менш простим є приготування тушенини з качки в домашніх умовах за допомогою каструлі. Найкраще для цього підійде емальована. Перший етап повністю повторюємо: миємо тушку, розділяємо, знімаємо шкіру. Далі викладаємо її в каструлю, туди ж додаємо:
- сіль;
- спеції (чорний і духмяний перець горошком);
- лавровий лист – 1-2 шт.
Цей рецепт зручний тим, що через певний час ви зможете спробувати страву на сіль та в разі потреби збільшити її кількість. Знову ж таки, не забуваємо, що за смаком м’ясо має бути трохи пересоленим для кращого зберігання.
Воду, за рецептом, не додаємо. Каструлю ставимо на слабкий вогонь, після чого сама качка пустить сік, якого буде досить для готування. Після закипання зменшуємо вогонь на мінімум і тушкуємо близько 4 годин. На бажання, можна в цей момент спробувати на сіль та забрати кістки з гомілок і крил. Вони відділяються дуже легко, бо м’ясо вже готове. Далі ще залишаємо томитися близько 30 хвилин. Якщо качка недостатньо соковита, м’ясо не пустило сік, можете трохи додати води. Далі розкладаємо ароматне м’ясо качки по стерильних банках, заливаємо соком, у якому воно томилося, закатуємо кришками й кутаємо до повного охолодження. Рецепт доволі простий і потребує мінімум витрат часу, адже немає потреби весь час стояти й «вартувати» страву.
А ви знаєте, як приготувати тушенину з качки в мультиварці?
Сучасна техніка – справжня знахідка для господинь. Усі можливі пароварки, йогуртниці, хлібопічки та інші девайси набагато спрощують процес приготування їжі. Особливу любов завоювала в багатьох мультиварка. Це універсальна помічниця на кухні, де можна готувати майже все:
- пироги;
- йогурти;
- розсипчастий плов;
- каші;
- м’ясо й овочі на пару;
- рагу та багато іншого.
Саме тому мультиварка ідеально підходить для тушкування м’яса. І в цьому вже встигло переконатися багато власників цієї техніки. І щоб остаточно впевнитися в тому, що м’ясо в ній виходить особливо ніжне й соковите, нічого не залишається, як приготувати тушенину з качки.
Головне, що цей спосіб такий же легкий, як і з духовкою чи каструлею:
- миємо й розділяємо тушку;
- видаляємо шкіру й кістки;
- складаємо в чашу мультиварки;
- вмикаємо режим тушкування;
- через 4 години відкриваємо кришку й солимо, додаємо спеції;
- залишаємо тушкуватися ще на 1-1,5 години.
Якщо використовуєте мультиварку-швидковарку, то процес значно пришвидшується. Не варто додавати воду, бо кришка щільно закрита й м’ясо готується у власному соку. Але якщо помітите, що рідини мало чи її немає, то можна трохи долити. Під час того як мультиварка готує вам дуже смачне м’ясо, потрібно підготувати стерилізовані банки. Розкладаємо в них тушковане м’ясо, закриваємо кришками. Після охолодження зберігати в холодильнику до 6 місяців.
Тепер ви знаєте, як зробити тушенину з качки в домашніх умовах різними способами. А це означає, що у вас є чудова можливість зекономити час на створенні кулінарних шедеврів для своєї сім’ї. Приділіть один день цій смачній заготівлі, і побачите, як чергова баночка виручить вас у найбільш підхожий для цього момент.