Баранячий язик: користь, способи приготування
Баранячий язик – дуже смачний і цінний субпродукт, який вважається делікатесом. Навіть просто відварений і нарізаний шматочками – це ідеальне блюдо, яке не потребує додаткових соусів, грибів. Баранячий язик за харчовою цінністю нітрохи не поступається звичайному м’ясу, а за змістом мікроелементів і вітамінів навіть перевершує. До того ж, цей субпродукт вважається дієтичним, і його рекомендують вживати при різних дієтах. Крім ніжного смаку, баранячий язик ще багатий білками, сірої, магнієм, фосфором і кальцієм, вітамінами B1, B2, PP. Калорійність язика – всього 195 ккал на 100 грам продукту.
Перед приготуванням язика, його потрібно ретельно промити, потім поставити варити на середньому вогні не менше 3 годин, при цьому кілька разів змінюючи воду. Готовність перевіряється ножем – якщо легко протикається, значить язик готовий. Витягніть його з каструлі, і помістіть ненадовго в холодну воду, а потім зніміть шкіру з язика. До подачі язика, його потрібно зберігати в бульйоні, в якому він варився. А якщо ви відварили язик більш, ніж за 3-4 години до подачі – то в холодильнику в закритому посуді.
Як приготувати язик
Відварний баранячий язик з гарніром.
Попередньо відварений язик нарізати уздовж (широкими, тонкими скибочками), опустити їх в бульйон або соус, довести до кипіння. Подавати із зеленим горошком, пюре з картоплі або квасолі, зверху полити томатним соусом.
Смажений язик.
Язики зварити, зняти шкіру, посолити, запанірувати в борошні, змочити у збитому яйці, потім знову запанірувати в товчених сухарях. Обсмажити на сковороді до золотистої скоринки. Подавати з картопляним пюре або смаженою картоплею.
Язик в сметанному соусі.
Спочатку потрібно приготувати сметанний соус. Для цього розтопіть на сковороді 2 столові ложки вершкового масла, спассеруйте на ньому 4 ст.л. томатного пюре, додайте 500 г сметани, сіль, паприку, і протушкувати 5-7 хвилин. Після цього соус необхідно процідити.
Підготовлені язики нарізати кубиками або брусочками, покласти в гарячий соус з паприкою і прогрівати на слабкому вогні протягом 15 хвилин.
Рагу з язика.
Зварені язики (500 г) нарізати на шматочки, підсмажити на олії, потім перекласти в казан або каструлю, залити водою або бульйоном, додати кілька ложок томатного пюре. Довести до кипіння, і тушкувати на повільному вогні 10 хвилин.
Поки язик тушкується, потрібно приготувати соус. Візьміть 2-3 ст.л. борошна, обсмажте на сковороді 2 хвилини, постійно помішуючи. Це борошно додати в м’ясний соус (добре розмішуючи, щоб не було грудочок), варити 10 хвилин, потім процідити.
Ріпчасту цибулю, 1 моркву, солодкий перець, баклажани і трохи петрушки нарізати, обсмажити на рослинній олії. 2-3 картоплини нарізати брусочками, обсмажити (окремо). Скласти овочі в каструлю з язиками, додати соус, тушкувати 30 хвилин. Перед подачею посипати дрібно нарізаною зеленню.
«Королівська закуска».
Язик відварити, зняти шкіру, нарізати на тонкі скибочки, додати сіль, перець і змастити майонезом. Сковорідку змастити маслом, викласти на неї скибочки язика, на кожен шматочок викласти нарізану кільцями ріпчасту цибулю, ананас, і зверху шматочок сиру.
Запікати в духовці, при температурі 200 градусів приблизно 30 хвилин. При подачі прикрасити нарізаною зеленню.